"Кращий вчений – генератор ідей" — Мандрик Олег Миколайович

У п’ятницю, 20 березня, відбулась науково-практична конференція "Інтелектокористування — на терени міських, районних, селищних рад та територіальних громад". Організатори конференції — "Товариство винахідників і раціоналізаторів" та Спілка наукових та інженерних об’єднань України.

У рамках заходу відзначили найкращих винахідників-раціоналізаторів області. Переможців нагородили у п’ятнадцяти номінаціях, серед яких: кращий винахідник, громадський активіст, вчений, генератор ідей, меценат творчості та інші.

Безсумнівно, що серед переможців були й науковці Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу. Одним із тих, хто отримав перемогу, став проректор з науково-педагогічної роботи, проф. Мандрик Олег Миколайович. Він був відзначений в номінації – "Кращий вчений – генератор ідей". "Кращим вченим-винахідником" визначили Оринчака Миколу Івановича - доцента кафедри буріння нафтових і газових свердловин. "Кращим винахідником" став аспірант кафедри комп`ютеризованого машинобудівного виробництва - Рогаль Олександр Васильович. Нагороду вручили міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків та заступник голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації Ігор Пасічняк.

Після нагородження Олег Миколайович виступив з доповіддю "Вчені-винахідники ІФНТУНГ у вирішенні проблем енергетичної безпеки України". Він зазначив, що енергетична безпека сьогодні — серед ключових завдань незалежної України. ІФНТУНГ працює над вирішенням проблем енергетичної безпеки. Професорсько-викладацький склад університету розробив комплексну цільову програму «Науково-організаційні засади нарощування видобутку вітчизняних нафти і газу та диверсифікації постачання енергетичних ресурсів для підвищення енергетичної безпеки України». Ця програма повинна стати  основою нафтогазової складової нової енергетичної стратегії України.

Окрім відзначення переможців учасники обговорили шляхи захисту авторського права та можливості підвищення рівня інтелектуальної обізнаності населення. Організатори конференції наголошують, що інтелектуальний потенціал потрібно розвивати не лише в Івано-Франківську, але і в усіх районах області.

     

 

 

Повна версія доповіді проф.Мандрика О.М. "Вчені-винахідники ІФНТУНГ у вирішенні проблем енергетичної безпеки України" (автор відео: WestNews)

Українська