Калуський коледж економіки, права та інформаційних технологій ІФНТУНГ провів Перший урбаністичний форум під гаслом «Люди творять місто»

Можна мріяти про хмарочоси, про розумні світлофори, про інтерактивні дитячі майданчики, але проекти з благоустрою, які викликають захоплення в нашій країні – це заслуга не тільки влади. Зроблені "для людей" парки, дороги і пішохідні зони створені часто в тісній взаємодії з місцевими жителями. І щоб подібна інфраструктура з'явилася в містах України потрібно безпосередня участь всього суспільства.

Тож Калуський коледж економіки, права та інформаційних технологій Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу виступив з ініціативою і  провів Перший урбаністичний форум: «Формуємо образ нового Калуша», який пройшов під гаслом «Люди творять місто».  

Студенти Калуського коледжу економіки, права та інформаційних технологій ІФНТУНГ почали з проекту, який допоможе місцевим жителям повернути міський простір собі, відвоювати його у байдужості і мертвого минулого, відчути себе господарями у власних містах.

Вперше для міста було запропоновано 10 речей, які повинен зробити турист в Калуші. Створюючи цю інфографіку, студенти спецільностей «Менеджмент» та «Фінанси, банківська справа та страхування» обирали «родзинки» міста, яких немає більше в регіоні. До цього переліку ввійшли, наприклад, велоекскурсія з розробкою веломаршруту,  відвідини собачого притулку «Дім Сірка», пікнік на березі р. Лімниця, гастротуризм та багато іншого. Окремою віхою, форуму стала 3D розробка ландшафтного парку на пагорбі Слави, яким зайнялись студенти спеціальності «Комп’ютерна інженерія». Ідеї щодо створення генераторної гойдалки, канатної дороги чи турбо-гірки  особливо зацікавили всіх присутніх. Також відбулась презентація  макетного міста Калуша, який власними руками зробили студенти на історико-краєзнавчому гуртку в коледжі.

Участь в форумі, окрім пересічних жителів міста, взяли також експерти з різних галузей. Активними учасниками обговорення стали колеги з Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу: Когут О.В., доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри філології та перекладу; Полянська А.С., доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри менеджменту та адміністрування; Архипова Л.М., доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри туризму; Малярчук О.М., доктор історичних наук, професор; Чеховський С.А., доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри метрології, а також представники міської влади: Табачук Н.Т. заступник міського голови, Нижник О.Б. директор Калуського центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх»;  Касич Л.І, заступник начальника управління - начальник відділу соціально-економічного розвитку; Патрісія Деігнен – волонтерка Корпусу миру, науковці коледжу.

Учасники форуму закликали мешканців всіх міст бути активними, привертати увагу і брати участь у вирішеннях його проблем. Гроші, це – важливо, але головна валюта соціальних змін – наші дії.

Українська