За крок до роботи мрії: нові магістерські програми та перспективи працевлаштування

З метою сприяння у працевлаштуванні випускників кафедра енергетичного менеджменту та технічної діагностики організувала зустріч з представниками галузевих компаній та презентацію нових магістерських програм, які є затребуваними в сучасному світі.

Магістерські програми - «Технічна діагностика обладнання і конструкцій» та «Енергетичний менеджмент», презентував присутнім завідувач кафедри енергетичного менеджменту та технічної діагностики, професор Петро Миколайович Райтер.

Щодо першої освітньо-професійної програми, то її основна мета полягає у формуванні в студентів базових знань з оцінки фактичного технічного стану машин та конструкцій, вибору найбільш інформативних діагностичних ознак про їх стан, методів збору й опрацювання діагностичної інформації, вибору засобів і методів діагностування, прогнозування технічного ресурсу обладнання та конструкцій. Обравши саме цю магістерську програму, студенти отримують значні переваги: по закінченню  навчання  магістри  додатково отримають  свідоцтво про спецпідготовку, яке дає змогу пройти атестацію на фахівця  з неруйнівного контролю машин,  механізмів, устаткування  підвищеної  небезпеки І-го, і як виняток ІІ-го, рівня відповідно до  вимог ISO 9712:2012 «Неруйнівний контроль. Кваліфікація і сертифікація  персоналу  в  галузі неруйнівного  контролю»  в органі сертифікації персоналу та ISO / TS 21759.  Ця процедура значно спростить  подальше  їх працевлаштування у всіх сферах технічної діяльності (нафтогазова промисловість, будівництво, транспорт, машинобудування, енергетика, хімічна промисловість тощо). Зазначимо, що магістр цієї спеціальності може бути працевлаштований в будь-якому підприємстві України, так як технічна діагностика є штатною технологічною операцією.

Презентуючи наступну магістерську програму «Енергетичний менеджмент», проф. Петро Райтер відзначив, що область діяльності майбутнього магістра з енергетичного менеджменту дуже широка, а саме: розроблення, впровадження систем та виконання робіт з енергетичного аудиту; дослідження причин перевитрат енергії та розроблення методів і заходів їх ліквідації або мінімізації; розроблення способів підвищення ефективності використання енергії на конкретних підприємствах і в установах; обґрунтування заходів щодо модернізації виробництв, зокрема і нафтогазового комплексу України, в напрямку енергоефективного використання та заощадження різних форм енергетичних ресурсів; практичне використання використання прогресивних технології заощадження енергетичних ресурсів на виробництві, підприємствах та установах соціальної сфери України; науково-дослідна діяльність в галузі енергетичного менеджменту.

Для того, щоб майбутній фахівець володів потрібними практичними навиками на базі кафедри енергетичного менеджменту та технічної діагностики створена навчальна лабораторія «Відновлюваної енергетики», яка є єдиною серед ЗВО Прикарпаття. Лабораторія обладнана сучасним устаткуванням, яке дозволяє опанувати всі деталі та специфіку майбутньої професії. На практичних заняттях студенти-магістри мають можливість працювати з мережевою сонячною електростанцією, навчальними комплексами з вивчення основ сонячної та вітрової енергетики, тепловою помпою, професійною метеостанцією, великою кількістю засобів вимірювальної техніки та ін.

Перевагою навчання в ІФНТУНГ є те, що університет тісно співпрацює з галузевими компаніями щодо проходження практики та працевлаштування студентів. Так, в рамках презентації магістерських програм відбулась також зустріч з потенційними роботодавцями – профільними компаніями, підприємствами, представники яких розповіли студентам-бакалаврам про можливості працевлаштування. Зокрема, директор Енергосервісної компанії «Adamson» Роман Салюк відзначив, що аналізуючи світовий ринок праці, виявив тенденцію, відповідно до якої фахівці з енергетичного менеджменту будуть затребувані ще протягом декількох десятиліть.

Детальніше про магістерську програму «Технічна діагностика обладнання і конструкцій»

Детальніше про магістерську програму  «Енергетичний менеджмент» 

          

Українська