Де брати молодих ефективних управлінців?

«Не інакше, як школити їх з нашої талановитої молоді, дати їй шанс показати себе у будівництві держави, процесах децентралізації, в органах державної влади та самоврядування й, головне, не нити, що у нас не така молодь», – зазначив у вітальному слові до учасників олімпіади з публічного управління та адміністрування директор Інституту гуманітарної підготовки та державного управління Дзвінчук Д. І.  

Засновником олімпіади виступила Івано-Франківська обласна рада, співорганізаторами – Івано-Франківська обласна державна адміністрація та Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу. Рішення визріло ще наприкінці 2018 року через умови дефіциту кваліфікованих управлінських кадрів  не лише в країні, але й  в регіонах.  Відповідно до ухвали облради від 7 грудня 2018 року були внесені зміни до плану роботи органів місцевого самоврядування, і передбачено проведення олімпіади з питань місцевого самоврядування, децентралізації влади та публічного управління для учнів 10-11 класів закладів середньої освіти. Метою заходу є виявлення та мотивація до подальшого навчання школярів, які цікавляться процесами державотворення, публічного управління й публічної політики. За рішенням обласної ради переможці і призери олімпіади (учні 11-х класів, які займуть перше, два других і три треті місця) матимуть право навчатися в ІФНТУНГ на бакалавра зі спеціальності «Публічне управління та адміністрування» за кошти обласного бюджету. Інші отримають цінні подарунки.

Тож 6 квітня в ІФНТУНГ успішно стартувала і завершилась обласна олімпіада з питань місцевого самоврядування, децентралізації влади та публічного управління, яка в Україні  проводиться вперше. Привітати присутніх прийшов заступник голови Івано-Франківської ОДА Пасічняк І. М., випускник магістратури державної служби ІФНТУНГ (2004). Він підкреслив, що університет дає гідні знання, які йому постійно ставали і стають у пригоді на різних посадах: «Керувати містом, громадою, регіоном, державою – це не жарти, це, насамперед, велика відповідальність. Тому молодь повинна вчитись цьому, рости, дерзати і завжди пам’ятати: у її руках доля держави!»

Робочого тону олімпіаді задала голова журі, керівник Міжрегіонального управління Нацдержслужби у Чернівецькій, Івано-Франківській та Тернопільській областях Онищук С. В.: «Щороку ІФНТУНГ випускає кваліфіковані управлінські кадри, які вже встигли себе позитивно зарекомендувати на різних керівних посадах. Бажаю й вам реалізувати себе у цій сфері, а сьогодні – успіху та наснаги до перемоги!». Серед членів компетентного журі – викладачі кафедри публічного управління і адміністрування, вчителі Івано-Франківського інституту післядипломної педагогічної освіти.

Участь в олімпіаді взяли 35 учнів 10-х та 11-х класів з різних районів Івано-Франківщини. Учні надзвичайно хвилюються, однак зізнались, що нагорода за призові місця – це дуже висока мотивація, а ще можливість помірятись силами та побачити власні досягнення. Всі одностайні в тому, що знаннями та інтересом до управлінської сфери завдячують своїм вчителям.  Перед початком тесту всі учні отримали Сертифікат учасника олімпіади.

Після трьох годин наполегливої учнівської праці до роботи взялось журі. Їм особлива подяка за оперативність. Усі б журі так працювали! Отже, ми готові представити переможців та призерів, які вже витягли свій щасливий квиток!

Знайомтесь з переможцями:

10-й клас:  

І місце – Грималюк Віталій (Івано-Франківський фізико-технічний ліцей-інтернат).

ІІ місце – Басараб Софія (Українська ґімназія № 1 Івано-Франківської міської ради);

                  Середюк Софія (Богородчанська ЗОШ І-ІІІ ст. №1).

ІІІ місце –  Вишиванюк Олег (Коломийська ЗОШ № 2);

                  Мізун Марія (Калуська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №6 Калуської міської ради);

                  Плекан Олег (Коломийська ЗОШ І-ІІІ| ст №5 ім. Т.Г. Шевченка).

11-й клас :

І місце – Книгиницький Володимир (Тисменицька спеціалізована школа І-ІІІ ступенів з поглибленим вивченням окремих предметів)

 ІІ місце – Коцеловська Надія (Калуська гімназія імені Дмитра Бахматюка Калуської міської ради);

                   Сеньків Анастасія (Католицька школа-гімназія ім. Василія Великого).

ІІІ місце – Васильчук Віталій (Галицький ліцей імені Ярослава Осмомисла Галицької районної ради);

                   Гречух Олег (Угринівський ліцей Угринівської сільської ради територіальної громади Тисменицького району);

                  Дацун Ян (Підпечерівська ЗОШ І-ІІІ ступенів).

Вітаємо переможців і бажаємо їм успішного студентського життя в ІФНТУНГ!

 

 

Українська