В ІФНТУНГ відбулась ХХVІІ наукова сесія НТШ в м. Івано-Франківську

19 березня 2016 року в приміщенні НТБ Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу розпочала роботу ХХVІІ наукова сесія Наукового товариства ім. Шевченка в м. Івано-Франківську. Івано-Франківський осередок НТШ (голова – проф. В. Мойсишин, завідувач кафедри вищої математики ІФНТУНГ) запросив до участі у роботі Комісій та Пленарному засіданні  традиційної березневої наукової сесії НТШ науковців-членів НТШ. У заході взяли участь ректори Прикарпатських вишів, відомі науковці краю та провідний науковий співробітник Інституту фізики НАН України, дійсний член НТШ, проф. Василь Шендеровський (м. Київ), відомий широкій громадськості насамперед як автор тритомника нарисів про видатних учених з українським корінням, які зробили значний внесок у розвиток світової науки, «Нехай не гасне світ науки».

Учасникам та гостям заходу було запропоновано ознайомитись з виставкою сучасних видань осередку. Крім традиційної книжкової виставки, перед пленарним засіданням ХХVІІ наукової сесії Товариства відбулось урочисте відкриття виставки «Трагічні скрижалі української науки», присвяченої  незаслужено забутим та замовчуваним українським вченим та винахідникам. Виставка, ініційована та організована В. Шендеровським та за підтримки Мистецького фонду імені Данила Галицького, товариства «Меморіал» ім. Василя Стуса, діятиме в ІФНТУНГ на постійній основі. Оголошуючи про відкриття виставки, ректор ІФНТУНГ, академік НАН України Євстахій Крижанівський зазначив, що прийшов час повернути з забуття еліту української науки, яка спричинилась до винаходів світового масштабу. І одним з таких кроків стало зведення з ініціативи працівників університету пам’ятника  українському вченому Івану Пулюю в Івано-Франківську. Директор Мистецького фонду ім. Короля Данила Роман Грицьків вручив ректору ІФНТУНГ за втілення та підтримку національно значущих проектів у галузі культури, мистецтва, історії, науки та освіти подарунок – альбом-каталог «Іконостас церкви Воздвиження Чесного Хреста із монастиря Скит Манявський».  

Важко переоцінити значимість цієї виставки особливо для молоді, адже її метою, як зазначив під час презентації В. Шендеровський, «є не тільки усвідомити історичну минувшину, але й утвердити духовність, національну свідомість, патріотизм». Виставка є невеликою даниною світлої пам’яті вчених, знищених кремлівською системою. Експонати знайомлять з іменами та діяльністю української наукової еліти (знищеної фізично чи гнаної у світи), серед яких фізики, хіміки, біологи, медики, генетики, геологи, інженери, авіаконструктори, історики, мово- та літературознавці, педагоги, енциклопедисти тощо. На виставці представлена уся географічна палітра драми української науки часів тоталітаризму. Матеріали містять й ім’я нашого земляка, вихідця з Покуття, доктора археології, автора понад 150 статей, січового стрільця – Івана Борковського, який виїхав до Праги. Крім того, за задумом розробників проекту виставка представляє становище української науки в умовах переслідувань під лозунгом боротьби з українським буржуазним націоналізмом, розкриває форми спротиву вчених та реалізації своїх ідей в чужих країнах. Слово про виставку проф. В. Шендеровського захопило присутніх та представників ЗМІ не лише інформативно, але й емоційно. Адже презентовані біографії штучно забутих українських науковців біллю врізаються у серце, що не від доброго життя «нашого цвіту – по всьому світу», але й спонукають пишатись їхніми досягненнями. 

З виставкою матимуть змогу постійно знайомитись викладачі, студенти, абітурієнти, гості ІФНТУНГ.

Після короткої перерви розпочалось Пленарне засідання ХХVІІ наукової сесії Наукового товариства ім. Шевченка в м. Івано-Франківську. З доповідями виступали науковці, серед яких: професор Микола Когутяк (директор навчально-методичного Центру політичних і євроінтеграційних досліджень, Прикарпатський національний університет ім. Василя Стефаника) проф. Роман Голод (директор Інституту філології, Прикарпатський національний університет ім. Василя Стефаника). Згодом розпочалась робота в Комісіях.

Завершився захід у конференц-залі бібліотеки «Вертепом», записаним Миколою Маркевичем у 1848 році на Глухівщині, у виконанні акторів Івано-Франківського академічного обласного театру ляльок ім. Марійки Підгірянки (режисер – Володимир Підцерковний, хормайстер – Любов Литвинчук).   

          

Інформація оновлюється

Українська