Вітаємо усіх жінок, які займаються наукою!

«Наука і гендерна рівність – невід’ємні елементи процесу досягнення цілей розвитку» – цей постулат відомий чи не кожному вітчизняному університету чи науково-дослідному інституту. Більше того, з метою досягнення повного і рівного доступу жінок і дівчат до науки і розширення їх прав і можливостей, а також забезпечення гендерної рівності Резолюція 70-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН від 22 грудня 2015 року проголосила Міжнародний день жінок і дівчат в науці, який у світі відзначають11 лютого.

Статистичні дані згідно з дослідженнями, проведеними в 14 країнах, свідчать, що за останні 15 років світове співтовариство досягло значних успіхів у справі залучення жінок і дівчат у науку. Проте, за даними Інституту статистики ЮНЕСКО, оприлюдненими у 2017 році, лише 28% науковців у світі – жінки. В Україні ця статистика виглядає доволі непогано: 46% жінок-науковців. І це при тому, що в українському суспільстві жінка все ще позиціонується насамперед дружиною, матір’ю, берегинею роду, хоча й гендерної дискримінації в науковій сфері вона не відчуває.

Ми вирішили поцікавитись, який гендерний склад науковців в рідній аlma mater. Як виглядає гендерна рівність в ІФНТУНГ – базовому виші нафтогазового профілю – в царині, яка віддавна вважається «чоловічою».  З-поміж докторів наук в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу – 18 жінок, серед кандидатів наук – 207, що складає близько 40% від загальної кількості науковців вишу. В університеті працюють дві лауреатки Державної премії України в галузі науки і техніки. І це тільки підтверджує факт , що коли ти розумієшся в питанні, твій гендер не є важливим.

Вітаємо жінок-науковців університету і бажаємо їм нових наукових вершин та відкриттів!  

Українська