Вперше в Україні відбулась міжнародна онлайн сертифікація за стандартами IWCF

Для всіх навчальних структур університету пандемія стала справжнім викликом. У незвичному онлайн режимі – лекції, практичні заняття. Що вже говорити про набуття практичних професійних навичок в Тренажерному буровому центрі, в якому слухачі проходять теоретичну й практичну підготовку із запобігання флюїдопроявів під час буріння свердловин та  складають іспити, за результатами яких отримують міжнародний сертифікат, що відкриває їм шлях до роботи не тільки у вітчизняних, але й закордонних нафтогазовидобувних компаніях. ТБЦ, який функціонує в структурі Інституту післядипломної освіти ІФНТУНГ, зі своїм шістнадцятирічним досвідом завзято шукав можливостей працювати і не опускати професійну планку. Наприкінці  квітня  за повної підтримки проректора з наукової роботи Ігоря Чудика  та директора Інституту післядипломної освіти Святослава Кіся  ІФНТУНГ отримав акредитацію віртуального класу від IWCF (Міжнародного форуму контролю свердловин). Якщо хтось думає, що це відбулось за помахом чарівної палички, той не має уявлення, як це працювати за стандартами IWCF. 

 Значний обсяг робіт з високим рівнем відповідальності, щоб акредитований   віртуальний  клас  в ІФНТУНГ почав функціонувати для дистанційного навчання,   довелося виконати  акредитованим  в Україні тренерам-інструкторам IWCF – директору ТБЦ, доценту кафедри буріння свердловин Василю Коліснику   та асистенту кафедри нафтогазових машин і обладнання Юрію  Мосорі,  які вважають, що «система IWCF – гнучка й працює, в першу чергу, для людей. В умовах пандемії це дало можливість віртуально навчатись,  а тепер – ще й здавати  дистанційно екзамен. Для цього довелось  акредитувати віртуальний клас (VLE - Virtual Learning Environment) для  дистанційних тренінгів, а згодом і процедуру  віртуального оцінювання-тестування вдома чи  на робочому місці в офісі,  забезпечивши таким чином вимоги IWCF для віртуального оцінювання». Хоча в розмові працівники ТЦБ зауважують, що це – тимчасове явище, викликане форс-мажорними обставинами, тож призначене лише для досвідчених  фахівців бурової справи, за плечима котрих не один рік виробничого досвіду  і не один  міжнародний тренінг з успішною сертифікацією в акредитованих  IWCF бурових центрах, все ж оптимізму додає те, що все вдалось.

Напередодні Нового 2021 року вперше в Україні в ТБЦ ІПО ІФНТУНГ  фахівці нафтогазових підприємств нашої держави (ТОВ «Регал Петролеум Корпорейшн (Юкрейн) Лімітед», Бурового управління «Укрбургаз» АТ «Укргазвидобування») успішно завершили міжнародну сертифікацію за стандартами IWCF в онлайн режимі. Після проходження  дистанційного віртуального навчання у досвідчених інструкторів  IWCF Юрія Мосори та Василя Колісника під наглядом міжнародних спостерігачів в онлайн режимі слухачі успішно склали   підсумкові кваліфікаційні іспити, що підтверджено міжнародними сертифікатами.

У своїх відгуках всі кандидати висловлюють подяку тренерам. Ба більше, вони навіть знайшли переваги віртуального оцінювання. Насамперед, це –  присутність під час тесту однієї особи в кабінеті, що дає можливість максимально сконцентруватися на  іспитових тестах та не відволікатися на оточуючих. Адже зазвичай під час реальних екзаменів в аудиторії  перебуває  8-15 осіб. 

Що ж, рік був і справді складний для всіх. Але, якщо хочеш щось зробити чи досягти, то можливості завжди знайдеш. Ось і ТБЦ знайшов свої шляхи оптимізації навчального процесу, технічні рішення для віртуального оцінювання і сьогодні працює та готовий працювати для охочих підвищувати кваліфікацію в нафтогазовій галузі!

Вітаємо сертифікованих експертів з успішним завершенням навчання! З Різдвом Христовим та щасливого прийдешнього Нового Року!!!

Довідково. Тренажерний буровий центр нині володіє унікальною навчальною базою, яка не має аналогів в Україні. Саме тут фахівці британської фірми «Drilling Systems» встановили тренажер-імітатор DRILL SIM – 5000, а згодом Центр  забезпечив міжнародну акредитацію IWCF для ІФНТУНГ  і розпочав   забезпечувати процес сертифікації за стандартами IWCF в Україні, працюючи згідного нормативних вимог від центрального офісу  IWCF. Систематична   експлуатація  повномасштабного тренажера-імітатора бурових процесів DRILLSIM 5000 в навчальному процесі  та залучення     компактного портативного тренажера-імітатора бурових процесів «DrillSim-20»  для проведення практично-імітаційних занять з кандидатами на міжнародну сертифікацію за стандартами  IWCF дають   можливість університету  інтенсивно  поширювати  передовий  досвід впровадження новітніх навчальних технологій для  підготовки висококваліфікованих фахівців  нафтогазовому  комплексу  України. Кандидати на міжнародний сертифікат   після успішного складання випускних кваліфікаційних іспитів отримують сертифікати міжнародного зразка ІІ, ІІІ та IV рівня (відповідно базовий, бурильника та супервайзера) за напрямком «Контроль стану свердловини. Керування свердловиною під час флюїдопроявів».

Українська