Викладачі університету долучились до Рафайлівських читань 2019

Викладачі кафедри архітектури та містобудування Зоряна Володимирівна Лукомська та Лариса Клавдіївна Поліщук взяли участь у другій Міжнародній конференції «Зустрічі на Покутті – Рафайлівські читання 2019».

Організаторами наукового форуму виступили товариство «Res Carpathica», фундація «Pomoc polakom na Wschodzie», Інститут культурознавства Академії Ігнатіанум, Центр польської культури і діалогу європейського в Івано-Франківську, сільська рада в Бистриці, ПНУ ім.. В. Стефаника. Конференція відбулася під почесним патронатом Генерального Консульства Республіки Польщі у Львові.

Конференція об’єднала науковців заради спільної мети – систематизації знань і встановлення коопераційних контактів між середовищами польських та українських дослідників регіону, відвідування історичних меморіалів Першої світової війни.

Загалом науковий  захід присвячено питанням культурної спадщини у Східних Карпатах, історії проведених досліджень та їх цивілізаційної інфраструктури (промисли, комунікація, курорти). Так, конференція своєю проблематикою об’єднала багато науковців, які працюють заради досягнення спільної мети – систематизації знань і встановлення коопераційних контактів між середовищами польських та українських дослідників регіону, відвідання історичних меморіалів Першої світової війни.

Голова Варшавського товариства «Res Carpathica» Ян Склодовський відзначив, що дослідження цієї теми є дуже важливими з точки зору збереження цивілізаційної спадщини Східних Карпат в широкому розумінні. В Карпатах є дуже багато цікавих місць. Мова йде не лише про культуру, але й про інфраструктуру (залізниці), промисловість (пошуки нафти і газу), архітектуру (пансіонати), кліматологію, курортне лікування.

Після закінчення конференції відбулося активне обговорення результатів доповідей, що свідчить про важливу проблематику наукового заходу.

 

Українська