Андріївські вечорниці: від джерел – до сердець

Андріївські вечорниці – одна з найдавніших українських традицій, яка поруч з колядою, гаївками, вишиванкою та українською хусткою, належить до духовних джерел народу. Власне на збереженні та плеканні народних  традицій виростають нові свідомі покоління, які не лише пишаються бути українцями, але й готові ділитись з усіма часточками любові до рідного краю.

Тож невипадково до участі в тематичній народознавчій світлиці «Андріївські вечорниці на сучасний лад» в рамках клубу «Діалог», яка відбувалась з ініціативи та за організації науково-технічної бібліотеки ІФНТУНГ, були запрошені студенти підготовчого відділення для іноземних громадян (ВПІГ) – іноземці з 10 країн світу, які зовсім нещодавно приїхали в Україну, взагалі нічого не знають про нашу культуру, традиції,  свята, ментальність й роблять свої перші кроки в опануванні українською мовою.

  Працівниці НТБ – Любомира Яремійчук та Леся Герасим’юк, доц.  кафедри філології та перекладу Мирослава Венгринюк, завідувачка ВПІГ Анжеліка Заячківська, заступник директора Центру міжнародної освіти Ірина Литвин, викладачі ВПІГ Романія Петруняк та Надія Богомоленко разом зі студентами груп ІС-18-1, ІС-19-1, ОП-19-1, ЕК-19-1, СІ -18-1, НІВ-18-2 відтворили обряд проведення українських вечорниць, під час якого звучали веселі українські пісні, виконувались танці, відбувались забави, традиційні для такого святкування.

В НТБ коментують свою ініціативу тим, що бібліотека вже давно перестала бути просто книгозбірнею, і це не перша їхня реалізована ініціатива з популяризації українських свят і традицій. І керуються вони завжди високою метою – виховувати повагу і любов до народної пісні, танцю, народної творчості, розуміння значущості того, що створено народом. Бувають в них на заходах й іноземці, що не може не тішити. Адже Україна на 5 років стає їхньою домівкою, і хочеться, щоб вдома їм було тепло, затишно, комфортно на душі.

Цю думку підхоплює завідувачка ВПІГ Анжеліка Заячківська:

«Спілкування з українцями у них поки що обмежене. Проте, Андріївські вечорниці – це чудове дійство, занурило іноземних слухачів в атмосферу українського свята, створило простір для спілкування з українськими хлопцями та дівчатами, познайомило з нашими найкращими традиціями і звичаями. Вихідці з Камеруну, Нігерії, Гани, Єгипету, Лівії, Марокко, Перу, Індії, Еквадорї, Мальдив не лише побачили це яскраве  свято, але й мали змогу взяти активну участь у ньому: вони і танцювали, і співали, і вперше скоштували надзвичайно смачні українські страви – вареники, пампухи, калачі, узвар тощо. Такі спільні вечори – це найкращий та найкоротший місток до розуміння іноземцями нашої багатої  та самобутньої культури,  це шлях до взаєморозуміння і спілкування!»

Особливо веселими були  ігри та забави. Так, Карвахал Салтос Дана з Еквадору дізналась, що наступного року вийде заміж, Нсуту Мілейна  і Ювоп Джінетте з Камеруну –  що у них будуть заможні та красиві чоловіки, а Ісаіа Фейве Грейс з Нігерії – ім’я нареченого. Еквадорські парубки Кіспе Куві Хосе Еліас і Чігуано Песантес Герсон  виявилися спритнішими за українських хлопців, обігнавши  їх у чищенні картоплі та у вдяганні шароварів.  Бургос Ісраель і Чігуано Песантес Герсон позмагалися за калиту і, отримавши перемогу, пригощали нею усіх присутніх. Уся атмосфера дійства була озвучена Мухаммедом Ашуром Гарібом з Єгипту: «Сьогодні I’m so happy!»

Веселі жарти, забави, частування смаколиками, співи – усе це об’єднало учасників і гостей в єдину родину, адже участь в обряді із задоволенням брали і студенти, і викладачі. Андріївські вечорниці надовго запам’ятаються іноземним слухачам, а на згадку було зроблено багато пам’ятних фотографій.

 

Українська