Семінар - 24 лютого - «Залучення облдержадміністрації та органів місцевого самоврядування у просування ініціативи ІПВГ в Івано-Франківській області»

Середа, 24 Лютий, 2016 - 14:00

У середу 24 лютого 2016 року на базі Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу відбудеться семінар «Залучення облдержадміністрації та органів місцевого самоврядування у просування ініціативи ІПВГ в Івано-Франківській області», що організовується спільно з ГО «Бюро розвитку, іновацій та технологій». Круглий стіл організований з метою поширення у Івано-Франківській області інформації щодо Ініціативи прозорості видобувних галузей (ІПВГ, або EITI) в рамках проекту «Розвиток мережі партнерських організацій з реалізації завдань Комунікаційної Стратегії ІПВГ 2015 у видобувних регіонах України», який виконується за фінансової підтримки GIZ.

Перший український звіт з ІПВГ за 2013 рік було представлено 7-8 грудня 2015 року в Києві. Завдяки цьому кожен має можливість дізнатись про основні родовища нафти і газу України, власників ліцензій, обсяги видобутку, платежі компаній до бюджетів всіх рівнів. Представлені у звіті дані є докладними, перевіреними і охоплюють 2013 рік. Звіт ІПВГ формувався на основі перевірених незалежною експертизою даних, наданих паралельно видобувними компаніями та державними установами. Відповідно до висновку Незалежного Адміністратора – авторитетної компанії EY, яка провела експертизу, – менше 10% видобувних компаній надали відповідь на добровільній основі, останньою прозвітувала "Укрнафта". Мали місце і проблеми з отриманням інформації від державних органів, зокрема Державної фіскальної служби.

Семінар відбудеться в аудиторії 7101 о 14.00 год. в корпусі кафедри НО унівреситету за адресою вул.Карпатська,15, м.Івано-Франківськ.

ПРОГРАМА

семінару «Залучення облдержадміністрації та органів місцевого самоврядування у просування ініціативи ІПВГ в Івано-Франківській області»

14.00-14.15            Відкриття, вітальні виступи

14.15-14.35            Презентація першого українського звіту UAEITI за 2013 рік (проф.Карпаш М.О.)

14.35-14.50            Прозорість у секторі природних ресурсів (Владислав Дейнеко, Асоціація «Енерготранспарентність», м.Львів)

14.50-15.05            Ініціатива «Нафтогазовий сектор Прикарпаття» та проблема якості природного газу (проф.Карпаш О.М.)

15.05-15.20            Енергоефективність та енергоощадність: досвід, ідеї та пропозиції (доц.Яворський А.В.)

15.20-15.40            Запитання та відповіді

15.40-16.15            Перерва на каву 

Довідково: Ініціатива прозорості видобувних галузей (Extractive Industries Transparency Initiative, EITI) – це міжнародний антикорупційний стандарт забезпечення прозорості у видобувних галузях, який запроваджують 49 країн, зокрема США, Канада, Норвегія та Казахстан. Суть ІПВГ полягає в тому, що компанії оприлюднюють інформацію про те, скільки вони сплачують урядові за видобуток корисних копалин, включаючи податки, мита, роялті, спеціальні і адміністративні платежі (плата за ліцензії, дозволи тощо), а державні органи оприлюднюють інформацію про те, скільки грошей отримують від компаній. Ця інформація збирається, обробляється і верифікується Незалежним Адміністратором – обраною на основі відкритого конкурсу аудиторською компанією. Звіт остаточно затверджує Багатостороння група зацікавлених осіб, сформована на національному рівні з представників уряду, компаній та громадськості, а відповідність стандарту перевіряє Міжнародний секретаріат EITI. Наміри України у боротьбі зі зловживаннями у видобувних галузях через імплементацію стандарту ІПВГ отримали широку підтримку стратегічних партнерів, стали позитивним сигналом для інвесторів та світової спільноти. Імплементація ІПВГ наразі закріплена в Коаліційній угоді, планах дій з реалізації Партнерства "Відкритий уряд", домовленостях щодо отримання макрофінансової допомоги від МВФ, ЄС і Світового банку.

Контактна особа: Максим Олегович Карпаш, проф., докт.техн.наук, директор Науково-дослідного інституту нафтогазової енергетики і екології, Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу, тел. +380(3422)42002, факс. +380(3422)40089, моб. +380673420128.

Захід в рамках проекту «Розвиток мережі партнерських організацій з реалізації завдань Комунікаційної Стратегії ІПВГ 2015 у видобувних регіонах України», який виконується за фінансової підтримки GIZ