Привітання ректора з нагоди 50-річчя ІФНТУНГ

Понеділок, 18 Вересень, 2017 - 09:00
 
 
 
 
ШАНОВНІ КОЛЕГИ, ДРУЗІ! 

Щиро вітаю Вас зі славним 50-літнім ювілеєм університету – нашого спільного дому. 
   Рівно 50 років тому, в 1967 році я вступив на перший курс механічного факультету щойно створеного Івано-Франківського інституту нафти і газу, який  закінчив, здобувши спеціальність «Машини та обладнання нафтових і газових промислів». З того часу,упродовж цих років, моя доля, професійна кар'єра – студента, викладача, професора і ось уже 24 роки ректора, нерозривно пов'язана  з нашою спільною alma mater. Мені судилося та пощастило стати одним з Вас, чиїми зусиллями, енергією, талантами твориться наш вищий навчальний заклад. 
   Найголовніше, найвагоміше, що нам разом вдалося осягнути в ці напружені, нелегкі роки змін, коли твориться нова держава, в муках народжується вільне українське суспільство, кардинально реформуються всі сторони його буття, в тому числі й освітня галузь –  це відстояти наше право бути єдиним вищим навчальним закладом нафтогазового профілю, що забезпечує своїм студентам з України та багатьох інших країн повноцінну університетську освіту. Це також стосується і нашого права на розвиток фундаментальних та прикладних наук про розвідку, добування, транспортування, зберігання та ощадне, екологічно обґрунтоване використання Богом даних нам природних енергетичних ресурсів – нафти та газу. Нам вдалося за вашої активної участі досягти високих результатів  та примножити здобутки, до яких долучилися й всі мої попередники, ректори минулих років – професори Шелепін Є. Г., Локотош Б. М., Гаген Ю. Г., Тарасов Б. Г.
Університет сьогодні – це десять навчально-наукових інститутів, науково-дослідний інститут нафтогазової енергетики та екології, три коледжі та фізико-технічний ліцей, кафедра військової підготовки; аспірантура і докторантура.
     Загалом в університеті навчаються понад десять тисяч студентів, аспірантів, докторантів, курсантів та учнів. Здобувають тут освіту й студенти майже з сорока країн світу. Освітня та наукова діяльність університету відповідає міжнародним стандартам, вона сертифікована в систему УкрСЕПРО на відповідність вимогам ДСТУ ISO 9001:2009 “Система управління якістю. Вимоги” та підтверджена сертифікатами №UA 2.047.09517-15 від 31 грудня 2015 р. та №UA 2.047.09380-15 від 13 листопада 2015 р. 
       Великим успіхом нашого університету є й те, що ми підготували за ці 50 років сповнених Вашою невтомною натхненною працею понад 50 тисяч фахівців для нафтогазової індустрії, забезпечили визнаний в країні та за її межами розвиток науки, технологій, техніки, інновацій, виростили та залучили до висококваліфікованої праці більше сотні  професорів, докторів наук, понад 800 викладачів, з яких близько 500 – кандидати наук, доценти. Серед вчених університету  –  21 лауреат  Державної премії у галузі науки і техніки.  У нас створена потужна навчально-наукова база, працюють 18 ефективних наукових шкіл, зростають молоді фахівці вищої кваліфікації. Тільки за останні п'ять років серед молодих вчених віком до 45 років захищено 30 докторських та понад 150 кандидатських дисертацій. Університет стабільно піднімається по щаблях різних рейтингів.
Наш спільний науковий доробок став підґрунтям для розробки державної комплексно-цільової програми «Науково-організаційні засади нарощування видобутку вітчизняних нафти і газу та диверсифікації постачання енергетичних ресурсів для підвищення енергетичної безпеки України» для збільшення власного видобутку нафти і газу, реалізація якої у найближчій перспективі реально гарантуватиме Україні енергетичну безпеку та незалежність. Обґрунтувавши з наукових позицій прорив держави в забезпеченні себе нафтогазовою сировиною, ми, як національний університет, в рамках Закону України «Про вищу освіту» ставимо перед собою нову амбітну, але цілком реальну мету – здобути статус  дослідницького університету. Саме це й було стержнем моєї передвиборчої програми в ході виборів на посаду ректора, що знайшло схвалення в середовищі університетської спільноти. Щиро вдячний Вам за підтримку і  довіру, за те, що поділяєте зі мною турботи про подальші реформи, розвиток нашого  університету та надаєте мені мандат на наступні 5 років  для досягнення цієї важливої віхи в його становленні.    
        Університет активно співпрацює з провідними вітчизняними та зарубіжними університетами та установами, бере участь в різноманітних міжнародних освітніх та наукових проектах і програмах, направляє своїх студентів, аспірантів для навчання та стажування за кордон. З 2013 року функціонує Національний контактний пункт «Безпечна, екологічно чиста та ефективна енергетика» програми «Горизонт 2020», мета якого полягає у підтримці українських організацій, університетів, а також науково-дослідних інститутів, промислових підприємств та підприємств малого та середнього бізнесу, які бажають брати участь в науково-дослідних програмах Європейського Союзу та стати частиною європейської наукової спільноти.   
     Гордістю університету є його випускники, які реалізували себе як висококваліфіковані фахівці, інженери, промисловці, учені, керівники галузей народного господарства, державні діячі. Університет постійно отримує позитивні відгуки про їхню роботу, громадську та державну діяльність, відчуває, отримує та цінує їхню підтримку.
В рік 50-літнього ювілею ми з великою шаною згадуємо  тих, хто з перших кроків становлення університету і на всіх його етапах розвитку був і залишається зі своєю alma mater, хто своєю активною позицією і невтомною працею створив в Івано-Франківську  центр вищої нафтогазової освіти і науки для всієї України, спричинився до його  визнання. 
    В ці урочисті дні ми з особливим душевним щемом, схиляємо голови перед світлою пам'яттю наших безстрашних студентів-воїнів – Тараса Зозулі та Андрія Прошака, які полягли в АТО, захищаючи незалежність України та нашу можливість вільно жити і творити у незалежній Європейській державі.
     Сьогодні я з оптимізмом дивлюсь в наше спільне майбутнє. І у своїх сподіваннях я опираюсь на  колектив університету і студентство. Тож бажаю Вам, дорогі друзі, здоров’я, наснаги та успіхів у роботі, професійного росту, любові та злагоди у Ваших родинах, миру та ясного неба над Україною! 
З найкращими побажаннями,
академік НАН України, ректор Євстахій Крижанівський