Коротко про кафедру нафтогазової гідромеханіки

Кафедра «Нафтогазової гідромеханіки» — одна з найстарших в університеті. У 2016 р. їй виповнилось 40 років.
Як самостійна структурна одиниця, кафедра сформувалася у 1976 р. Згідно з Наказом Мінвузу УРСР «Об изменениях в структуре Ивано-Франковского института нефти и газа», з метою покращення якості підготовки спеціалістів і створення більш сприятливих умов для проведення навчально-виховної та науково-дослідної роботи, 1 вересня 1976 р. організовано кафедру «Гідромеханіки».

Першим завідувачем кафедри став д-р техн. наук, проф. Р. Ф. Гімер (1976–2008). Першим завідувачем кафедри обрано доктора технічних наук, професора Гімера Романа Федоровича (1976– 2008 рр.). 

Його наукова і виробнича діяльність спрямовувалась на: аналіз експлуатації газових і газоконденсатних родовищ; розрахунків запасів газу; розроблення способів інтенсифікації видобутку газу та підготовки його до транспортування; вдосконалення способів підземного зберігання газу; проектування та експлуатацію підземних газосховищ Прикарпаття. В своїх роботах вперше обґрунтував критерій вибору об’єктів для газосховищ, вико¬ристав метод електрогідродинамічної аналогії для моделювання газодинаміч¬них процесів в газосховищах Передкарпаття (1978-1983 р.р.), розроблені методики визначення оптимального діаметра фонтанних труб, конструкції експлуатаційних свердловин, визначення необхідного інтервалу вторинного розкриття пласта великої товщини, визначення оптимальної депресії на пласт в міцнозцементованих колекторах, розрахунку коефіцієнтів фільтраційного опору "середньої" свердловини та ін. Розв’язані важливі задачі циклічної експлуатації газосховищ: визначення об’єму "за¬стійних зон" пласта, впливу темпів нагнітання-відбору газу на величину воронки депресії-репресії на пласт, розкриті особливості фільтрації газу при нагнітанні і відборі газу та ін. Гімер Р.Ф. є автором більш як 140 наукових праць, в т.ч. 5 авторських свідоцтв, 8 навчальних посібників та монографій.

З 1 вересня 2008 р. кафедру очолює доктор технічних наук, професор Паневник Олександр Васильович.  

Тематика його наукових досліджень полягає у використанні ежекційно-хвильових технологій у процесах будівництва та експлуатації свердловин і, зокрема, під час реалізації наступних технологічних процесів: буріння з відбором керну; буріння в умовах поглинання бурового розчину; буріння свердловин великого діаметра; буріння в умовах підвищеної міцності гірських порід; видалення з вибою сторонніх предметів; ліквідація прихоплень бурильної колони; освоєння свердловини; видобування пластової рідини; промивання піщаних пробок.

З часу свого існування кафедра зазнала різних реорганізацій, кількісних і якісних трансформацій, — були як злети, так і падіння. Неодноразово змінювалася її назва, але змістове наповнення навчальних дисциплін та сутність не втрачалася.
За роки плідної науково-педагогічної діяльності керівництву кафедри вдалося зібрати досвідчених теоретиків і практиків.
Наукова школа кафедри налічує шість докторів (Р. Ф. Гімер, С. С. Шнерх, К. Г. Донець, Б. І. Навроцький, М. М. Писарик, О. В. Паневник) та 13 кандидатів технічних наук (М. І. Мердух, Й. І. Рошак, О. В. Городівський, В. І. Бараненко, М. П. Андріїшин, Л. П. Возняк, П. Р. Гімер, О.О. Когутяк, В. В. Врюкало, Л. Т. Гораль, М.І. Баранецький, Є. І. Сухін, О. М. Сусак).
Слід відмітити вагомий внесок в розвиток нафтогазової науки Шнерха Сергія Станіславовича (докторську дисертацію захистив в 1987 році в Азіннафтохім, м. Баку), який працював на кафедрі з 1976 по 1978 роки та займався проблемами збору і підготовки нафти до транспортування; Писарика Михайла Миколайовича, який захистив докторську дисертацію (1991 р., ІФДТУНГ) з проблем підвищення ефективності видобутку нафти на основі комплексного дослідження гідравліки працездатності свердловинних штангових насосів; Андріїшина Михайла Петровича, який працював на кафедрі в період з 1978 по 1995 рік, захистив кандидатську дисертацію в 1987 році, займався науковими проблемами підземного зберігання і транспорту газу, а в даний момент плідно працює в газотранспортній галузі.
З 1979 по 2014 р. на кафедрі працював доктор технічних наук, професор Навроцький Богдан Іванович. Створив наукову школу. Розробив науковий напрям підвищення надійності експлуатації підземних сховищ газу і газових свердловин в умовах циклічної експлуатації. Працюючи в системі вищої освіти багато часу приділяв підготовці бакалаврів, фахівців, магістрів та науковців. Керував науковою роботою аспірантів і здобувачів наукового ступеня.
Автор понад 150 наукових праць, серед них три підручники та посібники, 15 авторських свідоцтв і патентів на винаходи, одна монографія.
Керував Навчально-консультаційним пунктом в м. Дрогобичі, який був створений на базі нафтового та механічного технікумів у 1999 році при Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу.
З 1964 по 2013 рік працював на кафедрі кандидат технічних наук, доцент Мердух Михайло Іванович. Науковий напрямок присвячений оптимізації режимів транспортування нафти та нафтопродуктів трубопроводами, які прокладені по рельєфній місцевості. Опублікував понад 100 наукових праць. Є співавтором підручників та навчальних посібників. Працював за сумісництвом на посаді декана факультету заочного та дистанційного навчання. Мердух М.І. — видатний учений і спеціаліст у нафтогазовій галузі. Інтелігент з великої букви, що зробив неоціненний внесок у встановлення та розвиток галузевої науки, прекрасний педагог, який підготував не одне покоління висококваліфікованих спеціалістів, він назавжди залишиться яскравим прикладом вченого-дослідника, активного і мудрого наставника і вчителя.
У різний час свій вклад у розвиток кафедри внесли: доктори технічних наук Р. Ф. Гімер, С. С. Шнерх, К. Г. Донець, Б. І. Навроцький, О. В. Паневник, М. М. Писарик; кандидати технічних наук: М. П. Андріїшин, Л. В. Возняк, П. Р. Гімер, М. І. Мердух, Т. М. Боднарук, О. М. Сусак, Р. Г. Онацко; старший викладач Б. Д. Рашкевич; асистенти Б. І. Бабенко, М. П. Школьний, Л. Я. Андріїшин, Л. Т. Гораль, О. М. Сусак, М. П. Муж, І. Я. Семків, В. В. Михайлюк, О. П. Мельников., О. Я. Дубей та ін.
У створенні навчальної та наукової лабораторної бази велика заслуга належить навчально-допоміжному персоналу. На кафедрі працювали і працюють: завідувачі лабораторій Я. М. Попелюк, Р. Й. Ернест, В. І. Стасінчук, І. Д. Литвак, Р. В. Василик, В. О. Кривенко; інженери О. І. Гордієнко, С. О. Ткаченко, М. П. Муж, М. Я. Яремійчук, О. В. Михайлюк, І. В. Проців, К. В. Паньків, І. П. Калиновська; навчальний майстер А. Г. Цвігун.
Кафедрою налагоджено активну співпрацю з багатьма ВНЗ України та близького зарубіжжя. Викладачі кафедри постійно підтримують зв’язки із провідними закордонними університетами, беруть участь у міжнародних наукових конференціях. Здійснюється науково-виробниче співробітництво з низкою підприємств нафтогазового комплексу.
Результати досліджень працівників кафедри «Нафтогазової гідромеханіки» регулярно публікуються в науково-технічних журналах та збірниках, доповідаються на науково-технічних конференціях різного рівня. За результатами досліджень підготовлено та видано чотири монографії.
Слід відзначити, що для іноземних студентів дисципліна «Гідравліка» викладається англійською мовою.
Щороку на кафедрі проводяться студентські науково-практичні конференції, а також здійснюється підготовка студентів до участі у всеукраїнських студентських олімпіадах, неодноразово проводилися Всесоюзні олімпіади серед нафтових вузів. Так, під керівництвом доц. П. Р. Гімера студенти ІФНТУНГ неодноразово посідали призові місця або входили в десятку кращих, брали участь у міжнародних студентських олімпіадах з дисципліни «Гідравліка».
У навчальних лабораторіях кафедри проводяться лабораторні роботи з гідростатики, гідродинаміки та гідроприводу, створено науково-дослідну лабораторію з дослідження ежекційних систем.
На сьогоднішній день штатний склад кафедри складають: один професор, два доценти, три асистенти, один зав. лабораторіями, два інженери.
На кафедрі працюють:
Возняк Лідія Володимирівна, кандидат технічних наук, доцент, працює на кафедрі з 1977р. Наукові інтереси присвячені дослідженню впливу твердих частинок на роботу свердловин, температурним та гідравлічним режимам нафтопроводів, оцінюванню ризиків небезпек в нафтогазовій галузі. Автор понад 100 науково-методичних праць.
Гімер Петро Романович, кандидат технічних наук, доцент, працює на кафедрі з 1995 року. Основні напрямки наукової діяльності: математичне моделюванням двофазних багатокомпонентних потоків; розрахунок параметрів, показників і режимів роботи підземних сховищ газу; використання інертних газів при експлуатації виснажених газових родовищ і підземних сховищ газу. Автор понад 70 науково-методичних праць.
Муж Марія Павлівна працює на кафедрі з 1978 року, асистент кафедри нафтогазової гідромеханіки з 2013 року.
Дубей Ольга Ярославівна , кандидат технічних наук, асистент — працює на кафедрі з 2012р., асистент-з 2015р. Напрямок наукових досліджень: математичне моделювання струминних апаратів у процесах видобування нафти. Автор 15 наукових праць.
Михайлюк Ольга Володимирівна — завідуюча лабораторіями кафедри нафтогазової гідромеханіки, працює на кафедрі з 2006 року, з 2016 ріку - на посаді завідуючого лабораторіями..
Калиновська Ірина Петрівна — інженер кафедри нафтогазової гідромеханіки, працює на кафедрі з 2010 року.
Ковальчук Василь Миколайович - інженер кафедри нафтогазової гідромеханіки, працює на кафедрі з 2016 року.
Сьогодні кафедра «Нафтогазової гідромеханіки» — це сформований колектив, який постійно розвивається, виконуючи різноманітні за рівнем складності роботи для нафтогазової галузі.

Українська