Щорічна науково-методична конференція НМК МОН України з галузі знань «Машинобудування та матеріалообробка» "Сучасні аспекти інженерної освіти"

News Cover Image: 
News category: 

30 вересня – 02 жовтня 2014 року в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу пройшла щорічна науково-методична конференція НМК МОН України з галузі знань «Машинобудування та матеріалообробка» «Сучасні аспекти інженерної освіти».

Обговорити проблеми підготовки інженерних та наукових кадрів у галузі машинобудування, накреслити напрямки вдосконалення освіти зібралось понад 30 представників усіх регіонів України - провідні спеціалісти, викладачі університетів з Києва, Одеси, Луцька, Житомира, Краматорська, Вінниці,Тернополя, Львова, Чернігова, Івано-Франківська. Прикарпатська земля зустріла учасників конференції ласкавим теплом бабиного літа, налаштовуючи атмосферу зустрічі на творчий лад.

Із вступним словом до учасників конференції звернувся ректор ІФНТУНГ, доктор технічних наук, академік Є.І.Крижанівський. Він підкреслив важливу роль машинобудування як галузі, що сприяє прогресу держави, наголосив на складності вирішуваних проблем і необхідності підготовки кваліфікованих інженерних та наукових кадрів. Про 50-літню історію кафедри технології машинобудування ІФНТУНГ, її здобутки та перспективи розвитку розповів завідувач кафедри, професор Петрина Ю.Д. На пленарних засіданнях конференції виступили представник МОН України Дашковська О.В., голова НМК 0505, професор Бобир М.І., професори Гожій С.П., Петраков Ю.В., Данильченко Ю.М., Пасічник В.А., Рудь В.Д., Панов Є.М. та інші. У своїх доповідях вони висвітлили проблеми, які постають при впровадженні нового Закону України “Про вищу освіту”, питання міжнародної акредитації машинобудівних спеціальностей, методичного забезпечення сучасної інженерної освіти, поділились досвідом викладання спеціальних дисциплін, співпраці з закордонними університетами, досвідом проведення міжнародних студентських конкурсів та впровадження у навчальний процес сучасних програмних продуктів. Усі доповіді були змістовними, цікавими та викликали жваве обговорення фахівців галузі.

Велике зацікавлення в учасників конференції викликала екскурсія на підприємство «Електролюкс» - єдине в західному регіоні Україні підприємство відомої шведської фірми, яке виробляє побутову техніку, зокрема пральні машини-автомати. Перед екскурсією по цехах підприємства відбулась презентація з демонстрацією слайдів та відеороликів про історію фірми «Електролюкс» та її сучасного заводу в м.Івано-Франківську.

Результати аналізу актуальних проблем інженерної освіти в галузі машинобудування та металообробки провідними фахівцями галузі знайшли своє відображення у рішеннях науково-методичної конференції. Зокрема, постановили - всіляко підтримуючи новий Закон України «Про вищу освіту» звернутись до МОН України з проханням підготувати і видати науково-практичний коментар до нього; - в цілому підтримати «Концепцію утворення переліку нових спеціальностей і спеціалізацій», яка розроблена і запропонована НТУУ «КПІ», та пропонувати в галузі знань 0505 «Машинобудування та матеріалообробка» для всіх освітніх і освітньо-наукових рівнів 4 спеціальності: прикладна механіка, інженерна механіка, галузеве машинобудування, зварювання; - членам НМК надати свої пропозиції щодо концепції створення, наповнення та обсягів освітньої частини освітньо-наукової програми підготовки докторів філософії (PhD) для узагальнення і врахування; - звернутись з проханням зміни норми пункту 6 статті 13 Закону України «Про вищу освіту» щодо формування НМК, а саме замінити «більше одного представника від вищого навчального закладу (наукової установи)» на «більше одного представника від вищого навчального закладу (наукової установи та роботодавців) на кожну спеціальність (спеціалізацію)»; - враховуючи нову політичну ситуацію в державі і очікуючи зростання обсягів промислового виробництва поставити перед відповідними визначаючими органами питання щодо перерозподілу держзамовлення в бік збільшення на технічні спеціальності, в тому числі і за галуззю знань 0505 "Машинобудування та матеріалообробка"; - просити Міністерство освіти і науки України звернути увагу на недостатню фізико-математичну підготовку школярів; - організувати семінар-нараду з закордонними науково-педагогічними працівниками щодо обміну досвідом роботи в європейському просторі та можливістю проведення міжнародної акредитації машинобудівних спеціальностей. 

Наступне засідання науково-методичної комісії Міністерства освіти та науки України галузі знань 0505 «Машинобудування та матеріалообробка» запропоновано провести восени 2015 р. на базі Луцького національного технічного університету.

 

Українська