Запалімо свічку пам’яті!

П'ятниця, 23 Листопад, 2018 - 09:45

Цього року, як уже традиційно повелося в четверту суботу листопада, у вечірніх вікнах українців затріпотять вогники свічок пам’яті.  Пам’яті про мільйони безвинно убієнних  голодом наших співвітчизників. Багато десятиліть в СРСР замовчувалися факти цього злочину. Та й говорити про нього на повен голос у постгеноцидному суспільстві  було нікому: сучасні дослідники Голодомору  вважають, що не тільки демографічні, але й його психологічні наслідки відчуватимуться ще дуже довго, якщо не завжди. Тому нині варто згадати про те, що гучним оприлюдненням свідчень про геноцид українців, а також зворушливою традицією вшанування загиблих масовим запаленням свічок  ми завдячуємо іноземцю, американському історику, політологу, блискучому журналісту Джеймсу Мейсу.

Саме він, нащадок індіанців племені черокі, які  свого часу зазнали репресій з боку колонізаторів Америки, дуже близько до серця прийняв розповіді очевидців про винищення українців у 1930-х роках і, працюючи на посаді виконавчого директора конгресової Комісії США з Голоду в Україні, настільки обґрунтовано довів факт цієї трагедії, що Конгрес беззаперечно визнав її.

Більше того, Джеймс Мейс активно підтримав ініціативу позбавлення Пулітцерівської премії  цинічного фальсифікатора відомостей про Голодомор, кореспондента «Нью-Йорк Таймс» Уолтера Дюранті, публікацією своєї «Повісті про двох журналістів», де було викрито недоброчесність цього автора.

Так і склалося, що правда про драматичні події, які розгорталися на нашій землі в першій половині ХХ століття, яку в Україні передавали з уст в уста пошепки, найгучніше була озвучена за кордоном. І саме з-за кордону цього року потяглося  до України світло свічок пам'яті: за 85 днів до 85-річниці Голодомору першою країною, що долучилася до Міжнародної акції «Запалімо свічку пам’яті!», стала Туреччина, за нею – Йорданія. Нині на інтерактивній мапі світу, оприлюдненій на веб-сторінці "85-ті роковини Голодомору", розробленій Українським інститутом національної пам’яті, символічними свічками рясніють країни Північної та Південної Америки, Австралії, Європи, Азії, Африки…

24 листопада ця естафета дістанеться нашої держави. І українці, вшановуючи загиблих хвилиною мовчання, запалять гарячі вогники своєї молитви.