Інтегруємось в європейський освітній та науковий простір

3–7 травня 2016 року делегація Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу у складі проректора з НПР Дзьоби О. Г., директора Інституту нафтогазової інженерії Витязя О. Ю., директора Інституту геології і геофізики Омельченка В. Г. відвідала з робочим візитом Краківську гірничо-металургійну академію ім. С. Сташиця (Польща), Технічний університет Кошице (Словаччина) та Університет Мішкольц (Угорщина). Метою візиту було узгодження умов навчання студентів у 2016/2017 н. р. за програмами подвійних дипломів, узгодження проходження студентської  практики, погодження умов участі іноземних представників у міжнародних науково-технічних конференціях ІФНТУНГ, моніторинг навчання українських студентів за програмою «Erasmus+».

Під час візиту до  Краківської гірничо-металургійної академії ім. С. Сташиця відбулась зустріч представників ІФНТУНГ з керівниками відповідних партнерських факультетів, на якій серед іншого були обговорені питання участі науковців університету у спільних наукових проектах. Моніторинг навчання студентів ІФНТУНГ у польському виші за програмами подвійних дипломів 2015/2016 н. р. показав задовільний рівень їх підготовки та майже стовідсоткову готовність до захисту ними магістерських робіт.

Корисною видалась ділова зустріч у Державному науково-дослідному інституті нафти і газу з заступником директора НДІ Петером Сухом та керівником одного з відділів Кшиштофом Регуцьким. Добре враження на українських вчених справили сучасні лабораторії та напрями наукових досліджень польського НДІ. Варто зазначити, що в цьому інституті працює студент Інституту геології і геофізики Михайло Огороднічук (ГНГм-11-1). У рамках зустрічі було досягнуто домовленостей про проходження студентами ІФНТУНГ практики та спільні наукові дослідження на базі лабораторій НДІ нафти і газу у Кракові.

Плідною виявилась поїздка до Технічного університету Кошице, під час якої відбулась зустрічі з заступником декана факультету гірничої справи, екології, управління процесами і геотехнології, проф. Любіцею Козаковою та представником департаменту земельних ресурсів Яном Пінкою, були обговорені можливості включення ІФНТУНГ словацькою стороною в проект «Erasmus+», внесені проекти міжнародних спільних програм, напрацьованих науковцями ІФНТУНГ.

В Університеті Мішкольц представники ІФНТУНГ зустрілись із студентами, які навчають в угорському виші у рамках програми «Erasmus+», та куратором цієї програми в університеті – проф. Ференцом Мадаі. Приємними виявились для нашої делегації його слова похвали щодо інтеграції українських студентів в навчальний процес угорського вишу, які розвіяли його побоювання та «показали високий рівень знань не лише зі спеціальних дисциплін, але й з англійської мови».

У рамках робочого візиту були обговорені питання подальшої співпраці, пропозиції публікацій вітчизняних вчених в закордонних журналах наукометричних баз та участь зарубіжних колег у міжнародних науково-технічних конференціях ІФНТУНГ, які відбудуть у травні цього року.

 

Українська