Як розпочати нове життя

Сьогодні, 21 лютого 2019 року, стартує   новий курс проекту «Україна - Норвегія» з перепідготовки й соціальної адаптації військовослужбовців та членів їхніх сімей в Україні. Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу, який бере участь у проекті з 2014 року, став тим освітнім майданчиком, який вже забезпечив хороший старт у нові сфери діяльності для багатьох учасників АТО/ООС, звільнених у запас військовиків, а також дорослих членів їхніх сімей. Значення й вагу цієї роботи важко переоцінити, бо коли в людини армійська служба залишається позаду, важливо бачити реальну перспективу, визначити мету й прокласти шлях до неї.

Ну, а «навігацію» у просторі нового життя спільними зусиллями забезпечують з боку України - Міжнародний фонд соціальної адаптації, а зі сторони Норвегії - NORD Університет. Цого разу під їхнім патронатом в університетах-партнерах, в ІФНТУНГ зокрема, розпочинається безкоштовний навчальний курс «Підприємництво та лідерство», до якого організатори підготувалися дуже ґрунтовно. Координатор проекту, проректор з науково-педагогічної роботи ІФНТУНГ проф. Максим Карпаш, анонсуючи курс, наголосив на високих вимогах до викладацього складу, залученого до реалізації проекту:

- Лекторами будуть  і  фахівці з інших університетів-партнерів, а також з Норвегії. Очікуються  зустрічі з підприємцями (будемо цікавитися думкою слухачів - з ким вони хочуть поспілкуватися), з представниками органів державної влади, з громадськими лідерами - працюватимемо в інтерактивному режимі.

Максимально зручний гнучкий графік тримісячного навчання дуже насичений: слухачі курсів вивчатимуть основи підприємництва,  менеджмент підприємницької діяльності та фінансовий менеджмент, маркетинг, бухгалтерський облік, управлінські та юридичні аспекти власної справи, розглядатимуть питання енергоефективності й енергоощадності, стратегії сталого розвитку, вдосконалюватимуть свою англійську.

Менеджер проекту Ольга Попович презентувала слухачам і програму соціальної адаптації. Для курсантів це означатиме зустрічі з психологом, цікаві екскурсії, зокрема на підприємства області, захоплюючі майстер-класи. Програма - широка.

-Її мета,-  пояснює пані Ольга, - не тільки дати знання, але й поштовх до започаткування чогось нового, приміром власної справи, або до зростання в тій сфері, де люди працюють зараз. Це нагода побачити себе зовсім в іншому амплуа, в якому, можливо, й не уявляли раніше. У нас були випускники, які все життя присвятили одній сфері діяльності, а після курсів - змінили її на іншу.

Суттєвий момент для учасників проекту - перспектива реального працевлаштування після успішного завершення курсів, відповідно до карти кар’єрного розвитку, яку тут допоможуть скласти.

Пан Карпаш звертає увагу курсантів:

-Наше основне завдання - допомогти вам знайти друге життя. Звісно, не йдеться про те, що ви одразу побіжите тим шляхом, який вам покажуть, але важливо побачити, що є варіанти і цей шлях існує.

Українська