Юрій Васильків: Японія – країна науково-технічного прогресу та «сонця, що сходить»

         Нещодавно студент групи КМВ-12-1, Інституту інженерної механіки ІФНТУНГ (кафедра комп'ютеризованого машинобудівного виробництва), четвертокурсник Юрій Васильків пройшов стажування у Науково-дослідному інституті компанії Honda (Токіо, Японія).

         Окрім того, що студент отримав шанс здобути неоціненний досвід, він також мав нагоду познайомитись з культурою досить екзотичної для європейців країни – Японії.

«Японську культуру можна прирівняти до глибокої лагуни, для розвідання якої потрібен не один рік».

         Юрій провів більш ніж чотири місяці у столиці країни – Токіо, а точніше у місті однієї з префектур – Вако. Він розповідає, що очікування, звісно ж дещо відрізняються від реальності, але все ж, Японія є надзвичайно розвинутою країною, тому для молодих людей, які прагнуть до саморозвитку, вона є ідеальним варіантом.

«Найскладнішим для мене було те, що я не знав японської мови. Безумовно, знання англійської є важливим, адже зі мною працювали люди з Китаю, Нової Зеландії, Австралії, Таїланду, і єдиною мовою спілкування була саме англійська. Проте для «виживання» у незвичних умовах та порозуміння із пересічними японцями мені просто необхідно було знати хоч кілька слів японською».

         Незважаючи на загальноприйняту думку про глибоку релігійність та традиційність японців, виявляється, що здебільшого лише старше покоління сумлінно дотримується традицій «країни сонця, що сходить».

«Більшість молодих людей повністю зосереджені на саморозвитку, інформації та знаннях, вони вірять виключно у свої власні сили. З одного боку це дивно, адже традиційні старовинні храми зараз переповнені лише туристами, але з іншого боку – це призводить до того, що вони зосереджені на конкретних речах та не розпорошують зусилля. Кожен у суспільстві чітко знає сферу своєї діяльності і виконує свою роботу ідеально».

         Японія справила на студента якнайкраще враження. На його думку, японці є надзвичайно привітною, радісною та безтурботною нацією.

«Японці дуже привітні та завжди готові допомогти. Цікавим є те, що у них, на мою думку, практично немає проблем. Єдине, на що вони можуть поскаржитись, це проблеми на роботі».

         Незважаючи на загальне позитивне враження, Юрій визнає, що жити в Японії йому було б складно.

«Я не проти стажуватись чи працювати у Японії, але жити там постійно було надто складно. Люди є настільки «правильними», що часом справляють враження автоматизованих запрограмованих роботів».

         Проте, попри всі складності, така поїздка робить надзвичайно великий внесок у життя людини, як у плані емоційному, моральному, так і у робочому, та карєрному, тому завжди варто спробувати себе у чомусь новому.

 

Українська