Чому варто обирати енергетичні спеціальності?

Відповідь проста – за ними майбутнє!

Як можна реалізувати себе в енергетичній сфері та які перспективи успішного майбутнього у випускників енергетичних факультетів? Саме відповідям на ці питання була присвячена дискусія «Вступна кампанія 2020: кар’єрні перспективи в енергетичній галузі», організована в рамках USAID Проєкту енергетичної безпеки.

Організатори відзначають, що захід спрямований в першу чергу на те, щоб випускники шкіл та їхні батьки могли йти в ногу з часом і зорієнтуватися в найперспективніших  напрямках на ринку праці, який швидко змінюється, активно переймаючи світові тенденції.

Охочих дізнатись, які перспективи відкриває енергетична галузь зібралось чимало: абітурієнти, батьки, студенти, представники провідних енергетичних компаній, працівники закладів освіти тощо.

Першим спікером онлайн-дискусії був проректор з науково-педагогічної роботи, професор Максим Карпаш. Він ознайомив слухачів із основними аспектами вступної кампанії 2020 до закладів вищої освіти, зокрема й в ІФНТУНГ. Особливу увагу проректор зосередив на особливостях енергетичної освіти та її перспективах, які, на його переконання, є чималими: «Споживання енергії зростатиме, бо збільшується кількість населення. Відповідно - енергетична галузь буде розвиватись і потребуватиме фахівців належного рівня». Так, орієнтуючись на ринок праці, суспільний запит на енергетичні професії і спрямованість університету на європейський освітній простір, цьогоріч в ІФНТУНГ відкрито нові спеціальності (освітні програми), серед яких: «Фізика новітніх джерел енергії», «Енергетичний менеджмент та інжиніринг», «Прикладна фізика та наноматеріали», «Інженерія відновлюваної енергетики», «Пошукове, розвідувальне та експлуатаційне буріння нафтових і газових свердловин», «Теплоенергетика» тощо.

Також у своїй доповіді Максим Олегович поділився із абітурієнтами лайфхаками «Як написати мотиваційного листа для вступу» та детальніше розповів про нову освітню інженерну програму «Інженерія відновлюваної енергетики», гарантом якої він є. Ця освітня програма поєднує в собі сучасні підходи у викладанні, індивідуальну траєкторію освіти (студент обирає 25% дисциплін), матеріальну базу з європейським обладнанням, викладачів-практиків, дуальну освіту, комфортні умови для навчання, орієнтацію на вимоги стейкхолдерів, участь в міжнародних проєктах тощо. Також важливо, що при підготовці ОП, її проєкт було надіслано близько 100 стейкхолдерів (органи влади, компанії інсталятори, енергогенеруючі компанії, міжнародні проєкти) і майже від усіх отримали позитивні відгуки з можливістю проходження практики та подальшого працевлаштування для випускників.

Інші спікери дискусії (Юлія Галустян – модератор заходу, гегдерна спеціалістка Проєкту енергетичної безпеки; Наталія Слободян - керівник відділу аналітики та міжнародних досліджень, НЕК «Укренерго»; Вікторія Саравас – кандидат технічних наук, доцент, завідувачка кафедри електроенергетичних комплексів та систем ДВНЗ "Приазовський державний технічний університет»; Галина Трипільська - кандидат економічних наук, старший науковий співробітник відділу розвитку паливно-енергетичного сектору Державної установи "Інститут економіки та прогнозування НАН України") розповіли онлайн-слухачам про: особливості ринку праці в галузі енергетики; перспективи розвитку збільшення кількості робочих місць у секторі ВДЕ; які існують кар’єрні можливості в енергетичному секторі; чим цікава STEM-освіта тощо.

Більше про кар’єрні перспективи в енергетичній галузі можна дізнатись із презентацій спікерів:

«Вища освіта в енергетичному секторі» (Максим Карпаш)

«Вступна кампанія 2020: кар’єрні перспективи в енергетичній галузі» (Юлія Галустян)

«Освіта в енергетиці: очікування бізнесу» (Наталія Слободян)

«Чому варто обрати енергетику?» (Галина Трипільська)

Довідково. USAID Проєкт енергетичної безпеки (ESP) працює з Урядом України, приватним сектором та громадянським суспільством для підвищення енергетичної безпеки України, трансформації енергетичного сектору країни у сучасний, орієнтований на ринок та інтегрований з ЄС фактор зростання.

USAID Проєкт має на меті посилення енергетичної безпеки України через паралельні інвестиції у сектори електроенергії, газу, централізованого теплопостачання та відновлюваної енергії. ESP — це п’ятирічний (2018-2023) проєкт з бюджетом 85 млн. доларів, що фінансується USAID та американським народом.

Українська