Чергові плоди співпраці з Норвегією

Люди, які повернулись з війни, часто шукають своє нове місце у цивільному житті. І допомогти їм у цьому - це обов'язок кожного з нас! Саме з такою метою в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу уже п’ять років успішно реалізовується наймасштабніший міжнародний проєкт на території нашої держави «Україна – Норвегія», в рамках якого функціонує програма перепідготовки військовослужбовців запасу, учасників АТО (ООС) та членів їх сімей.

Так, 19 грудня відбулося чергове урочисте вручення дипломів випускникам курсу «Підприємництво та лідерство». Привітати новоспечених випускників прийшли: військовий Атташе Посольства Норвегії в Україні, підполковник Бойє Гардер Ліллеруд, ректор університету Євстахій Крижанівський, проректор з науково-педагогічної роботи, координатор проєкту в Івано-Франківську Максим Карпаш, міський голова Руслан Марцінків, президент Міжнародного фонду соціальної адаптації Володимир Рубцов, викладачі курсу. Всі вони у своїх словах і думках  були єдині: «Проєкт однозначно потрібен, він важливий не тільки для учасників, але й для країни загалом! Ми разом робимо неоціненну справу, допомагаючи нашим захисникам здобувати нові знання, робити успішну кар’єру, шукати роботу і реалізовувати себе!»

І це справді так! Багато сьогоднішніх випускників за період навчання зрозуміли своє призначення, інші - «загорілись» власною бізнес-ідеєю або ж уже реалізовують її. І зараз вже можна говорити про багато успішних стартів колишніх слухачів попередніх програм, які започаткували власну справу, реалізували власний проект чи отримали грант. Завдяки цьому програма перепідготовки набирає все більшої популярності серед громадськості.

Цього разу курс навчання проводився за напрямом «Підприємництво та лідерство», дисципліни якого особливо допомагають слухачам не лише адаптуватись до мирного життя, а й ставати успішними. Так, навчання тривало три місяці. Заняття проводили досвідчені викладачі-практики ІФНТУНГ, Nord University, психологи, представники центру зайнятості, які читали цікаві дисципліни та проводили практичні семінари. Так, викладачі ознайомили слухачів з основами підприємництва,  менеджменту підприємницької діяльності та фінансового менеджменту, маркетингу, бухгалтерського обліку, управлінськими та юридичними аспектами власної справи, розглядали питання енергоефективності й енергоощадності, стратегії сталого розвитку, допомагали вдосконалити знання з англійської й навіть скласти карту кар’єрного розвитку. Були й онлайн-заняття, і зустрічі з представниками бізнес-спільноти області – її ІТ, готельно-ресторанного, банківського, туристичного сектору; з державними реєстраторами тощо. Також важливо, що протягом цілого року після закінчення курсів проєктом передбачається менторська підтримка: кожен з учасників може звертатись до будь-якого викладача, який був задіяний в проєкт. Але на практиці цей час не обмежений.

Довідково. Основна мета проєкту «Україна – Норвегія» - безкоштовна допомога звільненим у запас військовослужбовцям Збройних Сил України, учасникам АТО та членам їх сімей в ефективній реалізації себе в цивільному житті. Адже деякі з них проходили військову службу протягом багатьох років, інші – брали участь в АТО, і всі вони потребують допомоги в поверненні до мирного і демократичного життя. Фінансується проєкт Міністерством закордонних справ Королівства Норвегія. 

Загалом в Україні проєкт «Україна-Норвегія» реалізовується з 2003 року і за 15 років став одним із наймасштабніших міжнародних на території нашої держави. В ІФНТУНГ він успішно реалізовується з 2014 року. 

За цей час (2014-2019 рр.) ми маємо:
- безліч успішних історій,
- нові можливості, знання та знайомства,
- понад 250 випускників у Івано-Франківську з 2014 року
- майже 100% працевлаштування!

        

 

 

Українська