Урочистості з нагоди завершення чергового навчального курсу проекту «Україна-Норвегія»

Сьогодні в Науковому містечку "Нова енергія"  відбулось урочисте вручення дипломів випускникам програми перепідготовки і соціальної адаптації військовослужбовців, учасників АТО та членів їх сімей в рамках міжнародного проекту "Україна – Норвегія".  Цього разу слухачі осіннього семестру 2018 року проходили курс "Підприємництво для сталого розвитку", метою якого є підготовка успішних підприємців для сталого економічного розвитку. 

На урочистому заході, який розпочався гімнами Норвегії та України і відеопривітанням від Надзвичайного та Повноважного посла Королівства Норвегія в Україні Уле Тер’є Хорпестада, були присутні: радник Посольства Норвегії з питань співробітництва та розвитку Петтер Баук, президент Міжнародного фонду соціальної адаптації Рубцов Володимир Сергійович, начальник Управління інвестиційної політики виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради Попадюк Ігор Ярославович, проректор з науково-педагогічної роботи ІФНТУНГ, проф. Карпаш Максим Олегович, учасники проекту «Україна-Норвегія» в Івано-Франківську, викладачі та слухачі програми.

Підкреслюючи важливість проекту, проф. Максим Карпаш відзначає: «Знайти себе в цивільному житті після довготривалої служби в армії важко. Що вже говорити про учасників АТО, які часто приходять не лише з понівеченими тілами, але й душами та із загостреним почуттям справедливості. Ми робимо потрібну справу, допомагаючи нашим захисникам здобувати нові знання, робити успішну кар’єру, шукати роботу. І за це велика дяка норвезьким партнерам». 

Випускниця курсу "Підприємництво для сталого розвитку" Вікторія Травінська від усіх слухачів побажала проекту розвитку та подальшої успішної реалізації: «Саме такі програми дають можливість військовослужбовцям, а саме тим, які повернулись із зони АТО відчути , що вони не забуті, що про них пам’ятають і вони потрібні…. Що існує інше життя – цивільне. Так само члени родин військовослужбовців за допомогою цієї програми мали можливість відволіктися від постійних стресів, хвилювань за своїх рідних і близьких. За цей час ми стали однією дружньою командою, налагодили тісні зв’язки не тільки між собою, але і з викладачами. Ми зрозуміли, що можемо започаткувати власну справу і тепер знаємо що для цього потрібно та в якому напрямку рухатись. Це дуже добра справа! Процвітання та розвитку проекту! Всіх вітаю!»

Так, підготовка успішних підприємців для сталого економічного розвитку цього разу проходила з 11 вересня по 17 грудня. Основні складові програми - це професійна перепідготовка, яка складалась із 500 академічних годин, і соціальна адаптація, яка, в свою чергу, складалась з правової, психологічної адаптації та сприяння слухачам курсів у працевлаштуванні. Учасники програми вивчали основи менеджменту, менеджмент проектної діяльності, фінансування, фандрайзинг, інформаційні технології, англійську мову професійного спрямування. Слухачі курсів також брали участь в психологічних тренінгах задля соціальної адаптації, розвитку психологічної рівноваги та здоров’я. Важливим етапом перепідготовки були також тренінги на тему працевлаштування. Крім цього, учасники мали чудову нагоду зустрічатись з успішними підприємцями міста та брати участь в екскурсійній програмі.

Заняття проводили досвідчені викладачі-практики ІФНТУНГ, Університету Норд (Nord University), психологи, представники центру зайнятості, які читатили цікаві дисципліни та проводили практичні семінари. Важливо, що протягом цілого року після закінчення курсів проектом передбачається менторська підтримка: кожен з учасників може звертатись до будь-якого викладача, який був задіяний в проект. Але на практиці цей час не обмежений.

Відзначимо, що курс "Підприємництво для сталого розвитку" сприяє вирішенню проблеми безробіття та допомагає започаткувати власний бізнес. Адже кожен слухач у процесі навчання мав розроблений бізнес-план і необхідні знання для реалізації індивідуального проекту на практиці та ведення підприємницької діяльності.

Без сумніву, цей проект є дуже важливим для його учасників, особливо в наш час. Він змінює їхнє життя в тій чи іншій мірі, і завжди в позитивну сторону. Випускники попередніх курсів завжди діляться своїми позитивними враженнями про хід та результати реалізації навчальної програми, відзначають актуальність набутих знань, високий професіоналізм професорсько-викладацького складу, який допомагає слухачам не лише адаптуватись до мирного життя, а й стати успішними. Зараз можна говорити про багато успішних стартів колишніх слухачів попередніх програм, які започаткували власну справу, реалізували власний проект чи отримали грант. Завдяки цьому програма перепідготовки набирає все більшої популярності серед громадськості. ЇЇ учасником може стати кожен військовослужбовець звільнений з військової служби або військовослужбовець останнього року служби, а також можуть долучатись члени сімей (чоловіки, жінки, дорослі діти).

Довідково. Основна мета проекту "Україна – Норвегія" - безкоштовна допомога звільненим у запас військовослужбовцям Збройних Сил України, учасникам АТО та членам їх сімей в ефективній реалізації себе в цивільному житті. Адже деякі з них проходили військову службу протягом багатьох років, інші – брали участь в АТО, і всі вони потребують допомоги в поверненні до мирного і демократичного життя. Фінансується проект Міністерством закордонних справ Королівства Норвегія. 

Загалом в Україні проект «Україна-Норвегія» реалізовується з 2003 року і за 15 років став одним із наймасштабніших  міжнародних проектів на території нашої держави. В Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу він успішно функціонує з 2014 року. З курсів «Фінансово-економічна безпека підприємства», «Енергетичний менеджмент», «Підприємництво для сталого розвитку» за цей час підготовлено 240 випускників.

 

 

 

 

Українська