Студенти інженерно-екологічного інституту ІФНТУНГ на Porto Franko Gogol Fest

ІВАНО-ФРАНКІВСЬК – МІСЦЕ СИЛИ! З таким гаслом проводили міжнародний фестиваль сучасного мистецтва PORTO Franko ГогольFest.

Впродовж п’яти днів, близько на двадцяти локаціях (Театр ім. Франка, «Бастіон», Палац Потоцьких, «Люм’єр», Ратуша та ін.) митці  з різних країн світу – Австрії, Болгарії, Грузії, Данії, Іспанії, Китаю, Німеччини, України, Франції представляли  різні  напрямки  сучасного мистецтва. Було представлено такі напрямки, як альтернативна музика, театр, експериментальна/класична музика, література, кіно, а також візуальна та екологічна програми.

На території Палацу Потоцьких працювала екологічна платформа. Студенти інженерно-екологічного інституту (директор Мирослав Мазур) взяли активну участь в роботі екологічної платформи. На локаціях різного екологічного спрямування демонстрували майстер-класи досвідчені спікери-практики з різних куточків України,  які активно борються зі споживацьким суспільством.

Основою програми екоплатформи стала пермакультура, яка включає різні підходи до дизайну навколишнього середовища і способи ведення сільського господарства, що ґрунтуються на природних взаємозв’язках. Іншими словами, пермакультура вчить жити за правилами природи, не завдавати їй шкоди та максимально ефективно використовувати вторинну сировину.   

На гостей платформи чекали майстер-класи з будівництва печі, виготовлення екомила, конструювання сонячної пічки, а також  виготовлення насіннєвих бомб.               

Відвідувачам також дали змогу долучитися до будівництва екопічки на кшталт трипільської, в якій випікали «живий» хліб – без дріжджів, на заквасці, за старовинними українськими рецептами.    

Впродовж всього фестивалю діяла еко-сушка фотовиставка «Прикарпаття як воно є» на екологічну тематику. Кожен бажаючий мав змогу принести свою фотографію і взяти участь в розіграші призів. Перемогу в конкурсі здобуло фото студента кафедри екології Миколи Ждека, а також призи за активну участь отримали Я. Бельмега (ст. кафедри екології), Т. Кундельська (викл. кафедри екології) та Е. Скиба (викл. кафедри БЖД).

Крім того проводилися різні флешмоби і акції.

Під час фестивалю кожен бажаючий міг «покрутити педалі» велогенератора, який привезли з Києва активісти Української молодіжної кліматичної асоціації (УМКА ). Підзарядити телефон від такого незвичного джерела енергії вирішив і мер Івано-Франківська. Студенти-екологи ІФНТУНГ  також не знехтували можливістю набути нових знань і навиків від спікерів і активістів фестивалю.

Відвідувачі фестивалю мали можливість виміряти свій екологічний слід – показник, що характеризує споживання людством ресурсів Землі, який виражається в гектарах біологічно продуктивної поверхні Землі, необхідної для відтворення споживаних ресурсів та переробки відходів (вимірювання проводили студенти кафедри екології Ю.Копча та Я.Макара за матеріалами програми «Стале домогосподарство»).  

На завершення відбувся незвичний флешмоб. Тут публічно "стратили" джинси. А потім провели показ мод.

Активну участь у роботі екоплатформи взяли студенти інженерно-екологічного інституту ІФНТУНГ, а саме Н.Бринуш, Р.Пасяка, Н.Відняк, Я.Макара, Я.Бельмега, М.Стонога, М.Ждек, В.Юпин, Ю.Копча, М.Калтирін, Д.Теслюк, С.Тарас під керівництвом доцента кафедри екології Марини Орфанової.

             

Українська