Підписання двосторонньої угоди з румунським університетом

3 листопада 2015 року в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти й газу відбулось підписання двостороннього договору про співпрацю з Сучавським університетом  імені Штефана Великого (Румунія). У рамках робочої зустрічі за участю ректора ІФНТУНГ Є. Крижанівського, першого проректора Ф. Козака, проректора з науково-педагогічної роботи О. Мандрика, проректора з наукової роботи О. Карпаша, директора Інституту економіки та управління в нафтогазовому комплексі Л. Гораль та директора Інституту гуманітарної підготовки та державного управління Д. Дзвінчука з румунською делегацією у складі  Генерального консула Румунії в м. Чернівці  - Елеонори Молдаван, проректора Сучавського університету ім. Штефана Великого Штефана Пуріча,  декана факультету економіки та управління Кармен Настасе, обговорювалися питання щодо партнерства та співпраці у проектах обох ВНЗ. До організації зустрічі чимало зусиль доклав директор Інституту гуманітарної підготовки та державного управління Дмитро Дзвінчук.

Гостей привітав ректор університету , зазначивши важливість підтримки румунських вишів у європейській інтеграції української освіти. Він висловив сподівання, що підписання партнерської угоди сприятиме реалізації спільних проектів, а співпраця буде взаємовигідною.

Захід продовжив виступ проректора Сучавського університету ім. Штефана Великого Штефана Пуріча, який наголосив, що міжуніверситетські договори є покроковою реалізацією міждержавних договорів між Україною і Румунією. В рамках ініціативи «Україна – Румунія – 2015-2020 роки» передбачається, що можна буде отримати фінансування на виконання проектів. Співпраця буде поширюватись на дослідницькі програми, обмін досвідом.

 Про добросусідську взаємовигідну співпрацю та поширення європейських цінностей говорила доктор історичних наук  Елеонора Молдаван, Генеральний консул Румунії. Всі учасники зустрічі були одностайні в оцінці важливості та вагомості підписання двосторонньої угоди про співпрацю між університетами, підписаної  ректором ІФНТУНГ, професором Євстахієм Крижанівським та проректором Сучавського університету ім. Штефана Великого Штефаном Пурічем.

Двостороння угода передбачає серед іншого: взаємну підготовку та участь у грантових програмах ЄС, участь викладачів і студентів у міжнародних круглих столах, підготовку та реалізацію спільних проектів та наукових досліджень.


      Декана факультету економіки та  управління Сучавського  університету  імені Штефана Великого (Румунія) Кармен Настасе

Українська