Професії майбутнього: їх можна опанувати вже сьогодні в ІФНТУНГ

Сучасні технології все більше почали впливати та змінювати всі сфери життєдіяльності людини. Одним із наслідків такої тенденції стало виникнення нових затребуваних професій, для освоєння яких необхідне поєднання наукових знань, технічних, інженерних, дизайнерських та математичних навиків.  Мова йде про STEAM-професії. STEAM-освіта охоплює природничі науки (Science), технології (Technology), технічну творчість (Engineering), мистецтво (Art) та математику (Mathematics). Вона відрізняється від чисто технічної тим, що крім технічних аспектів, потрібно залучати і свою уяву.

В Івано-Франківському національному технічному університету нафти і газу добре розуміють цю тенденцію і йдуть в ногу з часом. Так, 27 лютого в науковому містечку «Нова Енергія», що функціонує на базі університету, вперше провели День STEAM професій. І те, що в приміщенні не було де яблуку впасти, підтверджує той факт, що зацікавленість до STEAM спеціальностей велика, а наукове містечко й університет сприяють та мотивують молодих винахідників ще з шкільних років. Так, на захід завітали близько сотні старшокласників разом з вчителями та директорами із різних шкіл області та міста, зокрема: Ліцей №23 імені Романа Гурика, Ліцей імені Романа Шухевича, Івано-Франківська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 25, Крихівецька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів, Фізико-технічний ліцей, Ліцей № 2 Івано-Франківської міської ради тощо. І всі вони не залишились без приємних вражень.

День STEAM професій був дуже насичений різними заходами. Першим присутніх привітав ректор ІФНТУНГ, академік НАНУ Євстахій Крижанівський: «Радий вас вітати у стінах «Нової Енергії», Університету нафти і газу! Якщо ви присутні на цьому заході – значить ви не байдужі до науки і до майбутнього нашої держави. Адже будь-який прогрес неможливий без науки. І якщо ми своєю діяльністю наближаємо вас, молодих винахідників, хоча б на крок до впровадження ваших наукових інновацій в життя - значить ми робимо все в правильному напрямі».

Проректор з науково-педагогічної роботи ІФНТУНГ, професор Максим Карпаш додав: «Своєю діяльністю ми маємо на меті чимось допомогти традиційній школі. Стараємось створити умови для розвитку молоді в сучасному світі через підвищення їх освіченості в питанні енергоефективних рішень, телекомунікацій, інноваційних методів в освіті, сучасних технологій. Адже розуміємо, що вони – наше теперішнє, а разом з тим і майбутнє». Окрам того, Максим Олегович поділився з випускниками лайфхаком «Як написати мотиваційного листа для вступу» та презентував нову освітню інженерну програму «Інженерія відновлюваної енергетики».

Про особливості вступу в ІФНТУНГ, спеціальності та освітні програми розповів присутнім відповідальний секретар приймальної комісії ІФНТУНГ Ярослав Коваль. Так, цьогоріч, орієнтуючись на ринок праці, в університеті відкрито нові спеціальності (освітні програми): «Буріння свердловин», «Інженерія мехатронних систем», «Галузеве машинобудування», «Інжиніринг і сервісне обслуговування нафтогазових машин та обладнання», «Регіональне управління», «Прикладна фізика та наноматеріали», «Фізика новітніх джерел енергії», «Теплогазопостачання і вентиляція», «Пошукове, розвідувальне та експлуатаційне буріння нафтових і газових свердловин», «Проектний менеджмент», «Теплоенергетика», «Інженерія відновлюваної енергетики», «Енергетичний менеджмент та інжиніринг». «На відкриття в університеті спеціальностей впливає, насамперед, потреба ринку праці, суспільний запит на ту чи іншу професію і спрямованість університету на європейський освітній простір», - додав Ярослав Коваль.

Що найважливіше – цього річ абітурієнти мають унікальну можливість отримати +20 балів до сертифіката ЗНО, взявши участь у Всеукраїнській олімпіаді, яку організовує університет.

Приємною для школярів частиною заходу стало нагородження переможців хакатону інноваційних ідей в рамках освітнього проєкту для старшокласників «Школа передових технологій», який реалізовувався науковим містечком «Нова Енергія» і фінансувався компанією «Київстар». Інформаційну підтримку в реалізації проєкту надав Департамент освіти і науки Івано-Франківської міської ради. Тому на фінальних захід проєкту завітав голова Департаменту освіти і науки Ігор Максимчук, який привітав всіх учасників Дня STEAM професій загалом і фіналістів хакатону зокрема. Ігор Євстахович запевнив, що Департамент, освітні заклади і заклади вищої освіти завжди сприятимуть в реалізації новаторських ідей школярів та розвитку STEAM освіти.  

А результатом проєкту стали реальні розробки учнів в сфері енергозбереження, комп’ютерного моделювання, програмування, 3D друку та робототехніки, з якими присутні могли познайомитись під час заходу. Серед винаходів: «Розумні жалюзі» (Автор - Ірина Бабчук ), «Дозатор» (Автори – Дмитро Галущак, Ігор Косик), «Smart Kettle» (Автор – Юрій Нагорняк), «Smart Hоuse» (Автори – Богдан Цап, Денис Васильчак ). А переможцем став проєкт «Система контролю ванної кімнати» (Авторка – Ганна Єремій, Івано-Франківська загальноосвітня школа ІІ-ІІІ ступенів №2).

Також, в рамках заходу, було нагороджено школи Івано-Франківська та області за співпрацю.

 

Українська