Проект «Україна-Норвегія»: норвезькі партнери приїхали з лекціями до ІФНТУНГ

19 квітня 2016 року в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу в рамках українсько-норвезького проекту «Професійна перепідготовка звільнених у запас військовослужбовців Збройних Сил України, інших силових структур, звільнених у запас у 2008-2015 р.р. або включених до плану звільнення, і членів їх сімей» відбулась зустріч слухачів навчальної групи проекту з почесними норвезькими гостями – професором Ойстейном Нюстадом та куратором проекту від університету NORD (Норвегія) Турштейном Вік Орхусом та директором з розвитку проектів Міжнародного фонду соціальної адаптації в Україні Яною Козаченко і керівником ГО «Західноукраїнська ініціативна група» Максимом Лапаном.

Під час зустрічі з керівництвом університету відбулось обговорення програм на напрямків розвитку співпраці між університетом  NORD та ІФНТУНГ. Як зазначив керівник проекту від ІФНТУНГ, проректор з науково-педагогічної роботи Олег Дзьоба, така співпраця була започаткована у 2014 році, а її основні напрями були зафіксовані у шести статтях Меморандуму про взаєморозуміння, підписаного керівниками українських університетів та університету NORD в рамках сформованого Норвезько-українського університетського альянсу: «Сьогодні ми можемо із задоволенням констатувати, що співпраця між ІФНТУНГ та університетом NORD успішно розвивається. Успішно здійснено перепідготовку 3-х груп слухачів та завершується перепідготовка 4-ої, а загальна кількість випускників проекту становитиме 115 осіб». В ході зустрічі були деталізовані напрями співпраці у науковій сфері з акцентом на екологію та управління ресурсами. 

Професор Ойстейн Нюстад – успішний вчений і бізнесмен, прочитав для учасників проекту, викладачів, студентів університету відкриту лекцію з проблем ділового адміністрування та етики ведення бізнесу у протидії корупції та щодо вирішення екологічної проблеми відходів.  Слухачі мали змогу безпосередньо поспілкуватися з норвезькими гостями, задати питання, довідатися про особливості провадження підприємницької діяльності в Норвегії, можливостями запозичення норвезького досвіду, умовами створення спільного бізнесу тощо. Куратор проекту «Україна-Норвегія» Турштейн Вік Орхус ознайомився з ходом реалізації проекту в ІФНТУНГ, поспілкувався із безпосередніми учасниками проекту.

В ході візиту гості з Норвегії ознайомились із здобутками науково-педагогічного колективу ІФНТУНГ, відвідали університетський Геологічний музей, який славиться унікальною мінералогічною колекцією – однією з кращих в Європі, оглянули найсучасніші лабораторії кафедри буріння, тренажерний буровий центр.

       

Українська