Проект «Україна-Норвегія»: в ІФНТУНГ стартував черговий етап перепідготовки військовослужбовців

22.02.2016 року в Івано-Франківському національному університеті нафти і газу відбулось урочисте відкриття навчання четвертої групи слухачів в рамках програми українсько-норвезького проекту «Професійна перепідготовка звільнених у запас кадрових військовослужбовців Збройних Сил України, інших силових структур, звільнених у запас 2008 – 2015 р.р. або включених до плану звільнення, і членів їх сімей» за спеціальністю «Економічна безпека підприємства». Як відомо, фінансова підтримка навчання здійснюється за участі МЗС Королівства Норвегія, Міжнародного фонду соціальної адаптації (МФСА) та університету NORD (м. Будо, Норвегія), а для слухачів є безкоштовною.

Високий виконавський рівень проекту університетом відзначила міжнародна спільнота. Зокрема,  Надзвичайний і Повноважний посол Норвегії в Україні Йон Елведал Фредріксен у рамках свого офіційного візиту в Івано-Франківську область 9 червня 2015 року відзначив потужний потенціал ІФНТУНГ для поглиблення співпраці між вищими навчальними закладами обох країни та, що результати реалізованих проектів   заслуговують високої оцінки.

Короткий огляд діяльності ІФНТУНГ у рамках українсько-норвезького проекту зробив проректор з науково-педагогічної роботи Дзьоба О. Г., наголосивши, що такий проект – «добрий приклад побудови гармонійних міжнародних відносин». Він, як керівник проекту в університеті, означив сфери діяльності програм проекту: навчальну та практичну (можливість придбати обладнання для проведення енергетичних аудитів).   

Привітати учасників програми прибула керівник PR-відділу МФСА Ольга Філіна, яка наголосила на важливості реалізації мети проекту – зняття соціальної напруженості в офіцерському середовищі у зв’язку з масовим скороченням Збройних Сил та сприяння соціальній адаптації офіцерів і членів їх сімей до умов цивільного життя.

         Згідно з підписаним у рамках українсько-норвезького договору про співпрацю ІФНТУНГ з МФСА висококваліфіковані кадри Інститут економіки та управління в нафтогазовому комплексі (ІНЕУ) ІФНТУНГ  (4 доктори наук та 9 кандидатів наук – на 16 дисциплін) здійснюватимуть професійну перепідготовку за спеціальністю «Економічна безпека підприємства» в обсязі 500 год. Дисципліну «Ділове адміністрування» викладатиме представник університету NORD. Організатор навчання цьогорічної групи слухачів – проф. Ірина Фадєєва, завідувач кафедри фінансів, заявила, що участь в проекті дозволить слухачам оволодіти актуальними знаннями у сфері організації, планування та здійснення підприємницької діяльності, економічної безпеки суб’єктів бізнесу, сформувати практичні навички та отримати юридичну і фахову допомогу у створенні або подальшому розвитку власного бізнесу, що програмою навчання передбачено ще й вивчення ділової англійської мови, що розширює можливості налагоджування в майбутньому співпраці з потенційними зарубіжними партнерами.

У навчанні візьмуть участь 30 передбачених програмою слухачів віком від 23 до 50 років, з яких – 9 членів сімей військовослужбовців, 4 – демобілізовані учасники АТО. У групі навчатиметься 12 жінок. Кожен слухач отримав навчально-методичні матеріали, розроблені ІФНТУНГ та іншими українськими університетами-учасниками проекту.

Від імені слухачів своїми очікуваннями від участі  у міжнародному проекті поділився із ЗМІ майор запасу Хтема М. В.

         Для гостей та учасників заходу продемонстрували інформаційні відеоролики про соціально-економічний розвиток Норвегії, діяльність ІНЕУ та презентацію результатів Центру розвитку підприємництва «Бізнес інкубатор». Завершився захід представленням викладачів, навчального плану, анкетуванням слухачів. 

 

 

Українська