Програма «Україна-Норвегія»: учасникам перепідготовки військовослужбовців вручили дипломи

13 грудня 2017 року в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу (Науковому містечку «Нова енергія») відбулось вручення дипломів учасникам програми перепідготовки військовослужбовців у рамках міжнародного проекту «Україна – Норвегія» за програмою «Підприємництво для сталого розвитку» для військовослужбовців запасу та учасників АТО. Як ми вже повідомляли, реалізація цього проекту, що фінансується Королівством Норвегія, вже кілька років поспіль за різними спеціальностями проходить в ІФНТУНГ за сприяння Міжнародного фонду соціальної адаптації (МФСА) та завдяки просунутим науковим та освітнім можливостям університету, метою якого є формування енергоефективного суспільства та подолання проблем, пов’язаних з енергозаощадженням і енергозбереженням.

На урочистому заході, який розпочався гімнами Норвегії та України і відеопривітанням українською мовою від Надзвичайного та Повноважного посла Королівства Норвегія в Україні Уле Тер’є Хорпестада, були присутні  координатор проекту «Україна-Норвегія» від Nord Університету Торстейн Вік Орхус, керівник PR-відділу Міжнародного фонду соціальної адаптації Ольга Філіна, проректор з науково-педагогічної роботи ІФНТУНГ Максим Карпаш, викладачі і слухачі програми. Всі вони вітали учасників з успішним завершенням програми, та підкреслили її результативність у сфері не лише соціальної адаптації військовослужбовців, але обороноздатності країни. Норвезький гість зазначив, що до кінця року ця програма пишатиметься 9000 сертифікованих  учасників перепідготовки.   

Підготовка успішних підприємців для сталого економічного розвитку проходила  з 20 вересня по 12 грудня цього року. Слухачі вивчали основи менеджменту, менеджмент проектної діяльності, фінансування, фандрайзинг інформаційні технології, англійську мову професійного спрямування. В рамках програми перепідготовки слухачі також брали участь в психологічних тренінгах, метою яких є соціальна адаптація, розвиток психологічної рівноваги та психологічного здоров’я. Важливим етапом перепідготовки були також тренінги на тему працевлаштування: «Як правильно підготувати резюме», «Самопрозентація», «Як правильно спілкуватись з роботодавцями» і ін. Слухачі також мали можливість зустрічались з успішними підприємцями міста та брали участь в екскурсійній програмі.

Варто зазначити, що серед слухачів групи багато атомників та жінок, деякі з яких разом з чоловіками проходили перепідготовку: адже програма передбачає залучення до процесу не лише військових, але й членів їхніх сімей. Тож у проекті виявились дві подружні пари – Тамара та Андрій Вовчуки і Василь і Тетяна Кадуки. Нам вдалось поспілкуватись  з Андрієм Вовчуком (військовим з 16-річним стажем, який неодноразово ніс службу у зоні АТО у складі добровольчого батальйону Національної гвардії «Крук»). Він вважає проект дуже корисним. Вони з дружиною за підтримки викладачів курсу написали власний бізнес-проект з переробки та рециклізації пластику і дуже сподіваються його реалізувати.

Презентацію-екскурс в навчання показали й самі слухачі, які встигли упродовж проекту стати однією дружною родиною, в якій навіть «з’явилась» дитина. На думку проректора з науково-педагогічної роботи ІФНТУНГ М. О. Карпаша, основна мета програми – соціальна адаптація військовослужбовців та членів їхніх родин до цивільного життя –  досягнута. Учасники групи навчились спілкуватись, налагодили тісні взаємозв’язки і, звичайно, набрались знань. Група була настільки соціально активною, що заряджала нею викладачів та організаторів. Тому у них все вийде!

Церемонія вручення дипломів проходила у теплій атмосфері, всіх учасників вітали гучними оплесками та напутніми словами.

Українська