Польсько-український форум ректорів технічних університетів: ділимось досвідом співпраці

На трибуні Форуму академік НАН України, ректор ІФНТУНГ Євстахій Крижанівський, Тадеуш Сломка, ректор Краківської гірничо-металургійної академії, Геннадій Півняк, ректор Національного гірничого університету

6 квітня 2017 року у Національному технічному університеті України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» розпочався Форум ректорів вищих технічних навчальних закладів України та Польщі, в якому серед майже 170 очільників технічних вишів України та Польщі взяв участь ректор Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, академік НАН України Євстахій Крижанівський. Нагадуємо, що рівно місяць тому, 6 березня 2017 року на базі Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу відбулось засідання міжнародного оргкомітету з питань підготовки Форуму: Українсько-Польські дні освіти, науки та інновацій. На захід, організований Асоціацією ректорів вищих технічних навчальних закладів України та Конференцією ректорів технічних університетів Республіки Польща за підтримки Міністерства освіти і науки УкраїниМіністерства науки і вищої освіти Республіки Польща та польської освітянської фундації «Perspektywy», завітали Міністр освіти і науки України Л. Гриневич, перший заступник Голови Верховної Ради України І. Геращенко, посол Республіки Польща в Україні Я. Пєкло, народні депутати. З високої трибуни до учасників та гостей Форуму пролунали слова привітання від високих представників української та польської сторін.

Форум покликаний розглянути можливості і перспективи розширення співпраці, а також спільні проблеми української та польської вищої технічної освіти і шляхи їх подолання. В рамках роботи Форуму відбулось спільне спеціальне засідання Конференції ректорів технічних університетів Республіки Польща та Асоціації ректорів вищих технічних навчальних закладів України «Проривні проекти міжнародного співробітництва технічних університетів України і Республіки Польща в науці, технологіях і інноватиці: університетський супутник, авіакосмічні технології, кібербезпека та фізична ядерна безпека, чиста вода, відновлювальна енергетика». Модераторами Пленарного засідання були голова ради Асоціації ректорів вищих технічних навчальних закладів України, ректор КПІ імені Ігоря Сікорського Михайло Згуровський та голова Конференції ректорів технічних університетів Республіки Польща, ректор Краківської гірничо-металургійної академії імені С. Сташиця Тадеуш Сломка. З доповіддю на Пленарному засіданні Форуму виступив ректор ІФНТУНГ Є. Крижанівський, який сконцентрував увагу присутніх на можливостях технічних університетів України та Польщі в рамках енергетичної співпраці.

7 квітня Форум продовжили круглі столи. На Круглому столі № 4 «Подвійні дипломи – співпраця вищих технічних закладів України та Польщі в галузі освіти» головував Євстахій Крижанівський. Серед тематичних блоків Круглого столу розглядали питання нормативних засад для створення програм подвійного диплому в Україні та Польщі, мотивацію і моделі програм подвійних дипломів, забезпечення сталого розвитку цих програм, проблеми пошуку партнерів, знайомились з кращими напрацюваннями у цьому напрямі. Про позитивний досвід співпраці ІФНТУНГ з Краківською гірничо-металургійною академією імені С. Сташиця поінформував учасників Круглого столу проректор з науково-педагогічної роботи університету Мандрик О. М. Він наголосив, що попри досягнення у співпраці з польськими вишами, якими університет справедливо пишається (участь студентів у програмі подвійних дипломів, стажування, практики, навчання у докторантурі  (AGH) тощо, все ж існує низка особливостей та відмінностей (неспівпадіння назв спеціальностей, терміни навчання й ін.). Були запропоновані шляхи подолання вказаних проблем.

Крім того, своє бачення розвитку та просування програм подвійних дипломів висловили представники Вроцлавського університету технологій, Варшавського технологічного університету, Університету технології та природничих наук в Бидгощі, Тернопільського національного технічного університету ім. Івана Пулюя, КПІ ім. І. Сікорського, Україно-польського навчально-наукового інституту Одеського національного політехнічного університету.

Завершився Круглий стіл прийняттям рекомендацій, що стосувались шляхів  подолання проблем у роботі програм подвійних дипломів.

  В президії Круглого стола №4 "Подвійні дипломи- співпраця ВТНЗ України та Польщі в галузі освіти" (зліва на право) Славомір Віяк, ректор Лодзької політехніки,  Тетяна Вітенько, проректор з міжнародного співробітництва ТНТУ ім. Івана Полюя, Євстахій Крижанівський, ректор ІФНТУНГ

 

 

Українська