День майбутнього студента

Сьогодні Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу широко відкрив свої двері для гостей: «День майбутнього студента» зібрав у його стінах  старшокласників, які саме розмірковують над вибором майбутньої професії. Ким бути? Як не помилитися з вибором життєвого шляху? Який фах допоможе стати потрібним на ринку праці? Відповіді на ці питання юнаки та дівчата шукали в ІФНТУНГ не випадково, адже це – єдиний в Україні заклад вищої освіти нафтогазового профілю. А всім відомо, якою важливою нині є ця галузь у світі; тим більше – в нашій державі, незалежність якої безпосередньо пов’язана з незалежністю енергетичною. Тож попит на спеціалістів  у цій царині – стабільно високий. Як їх готують – розповідає ректор університету Євстахій Крижанівський:

-У нас студенти отримують всі необхідні базові знання, щоб у майбутньому стати висококласними фахівцями. З ІФНТУНГ вони мають відкриті напрямки до будь-якого університету світу. Вони можуть себе вдосконалити, можуть частину навчання пройти в нас і за будь якою програмою – подвійних дипломів чи Еразмус+  – продовжити навчання в іншому закладі. Тобто вони мобільні й відкриті, а університет створює для цього всі необхідні умови. Втім, якщо студент, вибравши певну спеціальність, вивчивши її більш досконало, раптом розчаровується у своєму виборі (адже трапляється й таке), то зараз не треба змінювати спеціальність, а можна на рівні переходу від бакалаврату до магістратури обирати собі ту, що до вам необхідна (і в процесі навчання теж). Тобто тепер маємо гнучку, динамічну систему навчання, й ІФНТУНГ старається максимально сприяти своїм вихованцям. Адже хочемо бути студентоорієнтованим університетом. Приміром, створюємо умови для того, аби ще під час навчання студент міг пізнавати глибини своєї професії. В нас досить успішно розвивається дуальна освіта: є можливість, навчаючись, одночасно працювати за обраною спеціальністю. Є різні схеми, наприклад,  два тижні в університеті, два – на виробництві. Там студент отримує зарплату, а тут – стипендію. Сьогодні університет зовсім інший організаційно, аніж був 15 – 20 років тому.

Питання професійної успішності вихованців ІФНТУНГ постійно перебуває у фокусі уваги його керівництва, яке мотивує студентів до участі в перспективних, амбітних проектах, а відтак – і собі ставить високу планку досягнень. Євстахій Іванович Крижанівський розповідає про найближчі плани університету:

-Наша держава – енергодефіцитна, оскільки ми багато років отримували газ із Росії. А зараз США, Польща й Україна підписали так звану Газову угоду, згідно з якою в Польщу поставлятиметься більше зрідженого газу (також і з Норвегії), й 6 млрд куб.м надходитиме до України через територію Польщі. А ми маємо величезний досвід спорудження газопроводів. Тож на нещодавньому ІІІ Форумі ректорів вищих технічних університетів України та Польщі ми  домовились, що польські студенти приїдуть до нас вчитися на певний період (а наші – навзаєм), аби була можливість передавати напрацьований досвід. Наші студенти цілком можуть у майбутньому працювати в такому перспективному енергетичному міжнародному проекті, який сягає від нас через Польщу аж до Сполучених Штатів Америки й Норвегії.

Зараз основні зусилля ректорату направлені на те, щоб увійти в такі глобальні проекти. І це теж одна з наших переваг. Тому що можна, обираючи фах, бачити себе частиною вирішення дрібних проблем, а можна – в міжнародних масштабах. Приміром, візьмемо проблему, яку зараз намагаються розв’язати в нашій області. Нещодавно в стінах ІФНТУНГ відбувся Круглий стіл, де розглядалась складна техногенно-екологічна ситуація на території Калущини. Йдеться про те, що ми будемо координуючою установою із розвязання цієї проблеми, яка зумовлює потребу в науковцях, у фахівцях, які виховуються саме тут. Скажу одне: світ сьогодні дуже динамічно розвивається і треба встигати за ним.

Ті, хто за цих умов уже зробив свій вибір, сьогодні розповідали майбутнім абітурієнтам, як свого часу прийшли в ІФНТУНГ. Серед нинішніх студентів Інституту нафтогазової інженерії - третьокурсниця Наталія Галушко. Її дорога в майбутню професію розпочиналась із програми обміну старшокласників, завдяки якій провела рік у Техасі, в родині, яка мала власний бізнес у сфері нафтогазового видобування. То була найкраща профорієнтація з усіх можливих. Коли повернулась в Україну, вирішила вступати до ІФНТУНГ. Чому? На це запитання тільки усміхається: «Бо він – найкращий!». Полтавщина, звідки дівчина родом, – край не близький. Але вона все одно вирушила за тисячі кілометрів від дому, бо, перебравши всі ЗВО держави, виявила: жоден із них не міг похвалитися такою кількістю успішних випускників і таким числом міжнародних освітніх проектів і програм, як ІФНТУНГ. Всі можливості, які їй надає альма-матер, де налагоджена тісна освітня й науково-дослідна співпраця з провідними іноземними ЗВО, дівчина використовує на повну. Буквально місяць тому була на Нафтогазовому форумі в Монако, а ще – перемогла в стипендіальній програмі ПАТ «Укрнафта».

Результати, яких досягають вихованці ІФНТУНГ, залежать тільки від їхньої працелюбності та професійних амбіцій. Яскрава ілюстрація – фахові досягнення гостей «Дня майбутнього студента». Сьогодні серед них були випускник Інституту нафтогазової інженерії ІФНТУНГ, нині – інженер І категорії сектору інвестицій АТ «Івано-Франківськгаз» Роман Татомир та випускник Інституту інформаційних технологій ІФНТУНГ, нині – директор Івано-Франківської філії ІТ-компанії «Perfectial» Володимир Якубовський. Свого часу й вони мучились питанням вибору майбутньої професії та університету, де її можна здобути. Але саме університет нафти і газу відкрив їм широку дорогу до успіху в обраних галузях. Їхні здобутки – мрія для багатьох старшокласників. Але, погодьтеся, мрії на те і є, щоб їх здійснювати!

Які кроки на шляху до них треба зробити абітурієнтам наступного року, розповідає відповідальний секретар Приймальної комісії ІФНТУНГ Ярослав Коваль, деталізуючи специфіку майбутньої вступної кампанії:

-Щороку Міністерство освіти і науки України щось вдосконалює в ній і впроваджує новації. Відповідно, у 2020 р. вступна кампанія дещо відрізнятиметься від попередньої. Зокрема, хотілось би відзначити такі особливості: вступники на базі повної і загальної середньої освіти, які бажають брати участь в конкурсі на місця державного замовлення, зможуть подавати не більше п’яти заяв. Також плануються певні обмеження щодо конкурсного балу: конкурсний бал для осіб, які вступають на базі повної і середньої загальної освіти, братимуть участь у конкурсі на місця державного замовлення, потім претендуватимуть на переведення на ці місця, повинен становити не менше 125 балів. Якщо особи на базі повної і загальної середньої освіти вступатимуть на спеціальність «Публічне управління і адміністрування», то для них конкурсний бал має становити не менше 140 балів.

Що стосується вступу до університету на основі освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста (тобто випускників коледжів), то при вступі на такі спеціальності, як «Економіка», «Облік і оподаткування», «Менеджмент», «Фінанси, банківська справа і страхування», «Підприємництво, торгівля і біржова діяльність», а також «Публічне управління та адміністрування», відбуватиметься за трьома показниками – результат ЗНО з української мови та літератури, результат ЗНО з математики і фахове вступне випробовування. Вони можуть набрати максимально 600 балів.

 

При вступі на всі інші спеціальності потрібно мати результат ЗНО з української мови й складати фахове випробування.

Ну, і випускники магістратури цього року за всіма спеціальностями, на які ІФНТУНГ оголошує набір, складатимуть єдиний вступний іспит з іноземної мови, тобто будуть складати його через Український центр оцінювання якості освіти за технологією ЗНО. Окрім того, у 2020 р. вступники до магістратури подаватимуть електронні заяви. Це основні зміни й особливості вступної кампанії.

Основна порада для всіх – ознайомитися уважно з презентацією, де чітко викладено поетапні кроки, які слід здійснити. Особливу увагу слід звернути на терміни реєстрації ЗНО, на календар вступної кампанії, щоб вчасно подати заяву, оригінали документів і з 1 вересня стати студентами ІФНТУНГ.

Цікавий нюанс для вступників: свої шанси на успіх вони можуть підвищити, взявши участь у Всеукраїнській олімпіаді ІФНТУНГ. Для них це –  нагода отримати додаткові 20 балів до одного з предметів сертифіката ЗНО при розрахунку вступного конкурсного балу ІФНТУНГ. Також важлива новина: підготовчі курси до єдиного вступного іспиту з іноземної мови, які діятимуть в університеті, зможуть відвідувати не тільки бакалаври ІФНТУНГ, але й всі охочі – треба тільки подати заяву, укласти договір і готуватися до іспиту.

Зусилля варті тих результатів, яких уже досягли випускники попередніх років. Треба тільки визначитися з вибором. Дійсно, це непросто. ІФНТУНГ – це широкий вибір спеціальностей, якій пропонують Інститут архітектури, будівництва та енергетики, Інститут природничих наук і туризму, Інститут нафтогазової інженерії, Інститут інженерної механіки, Інститут інформаційних технологій, Інститут економіки та менеджменту, Інститут гуманітарної підготовки та державного управління та Кафедра військової підготовки, яка дає чудову нагоду отримати не лише військову спеціальність, але й фах, необхідний у цивільному житті. Про широкий спектр можливостей, якій відкривають інститути ІФНТУНГ своїм вихованцям, розповідали нині гостям їхні директори.

А студенти побажали майбутнім абітурієнтам успіху по-своєму - невеличким концертом, підотовленим Центром культури та дозвілля студентів: подарували прекрасну музику, запальні танці й пісню, яка, мабуть, стане університетським шлягером. :

-Студентське життя – веселе й цікаве,

І треба провести його дуже яскраво!..

 

  

 

 

 

Українська