В ІФНТУНГ військовослужбовці пройшли перепідготовку в рамках проекту соціальної адаптації «Україна–Норвегія»

16 грудня 2015 року в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу відбулось вручення дипломів-сертифікатів проекту «Україна–Норвегія» про проходження професійної перепідготовки військовослужбовців, звільнених в запас. Проект, що діє в Україні під егідою Міжнародного фонду соціальної адаптації (президент - Володимир Рубцов) та Міністерства соціальної політики України вже 12 років, залучив до співпраці у 2014 році й ІФНТУНГ.  

У вересні цього року розпочала навчання перша група слухачів за спеціальністю «Енергетичний менеджмент» у рамках реалізації програми «Професійна перепідготовка звільнених у запас кадрових військовослужбовців Збройних Сил України, інших силових структур, звільнених у запас 2008 – 2015 р.р. або включених до плану звільнення, і членів їх сімей». Упродовж 3-х місяців колишні військові перенавчались за спеціальністю «Енергетичний менеджмент». Навчання (500 академічних годин) передбачає низку дисциплін, серед яких: «Нетрадиційні джерела енергії», «Енергетичний менеджмент», «Маркетинг енергії», «Енергетичні ринки та методи обробки інформації», «Операційний менеджмент».

У проекті були задіяні кращі наукові та викладацькі кадри університету. Основне навчальне навантаження було покладено на кафедру технічної діагностики і моніторингу. Ґрунтовні знання та практичні навички передавали висококваліфіковані та досвідчені фахівці: проф. Райтер П. М. (завідувач кафедри технічної діагностики і моніторингу, д. т. н.), проф. Карпаш О. М. (д. т. н., проректор з наукової роботи),  доц. Яворський А. В. (к. т. н.), проф. Карпаш М. О. (директор НДІ НГЕ і Е, д. т. н.), Цих В. С. (науковий співробітник НДІ НГЕ і Е), проф. Полянська А. С. (д.е.н, завідувач кафедри менеджменту та адміністрування ІФНТУНГ), доц. Малинка О. Я. (к.т.н., кафедра менеджменту та адміністрування) і ін.  

При врученні дипломів Володимир Рубцов (президент МФСА) та проректор з наукової роботи ІФНТУНГ Олег Карпаш висловили одностайну думку про   велике значення проекту перепідготовки для адаптації звільнених у запас військовослужбовців та тих, що повертаються з зони АТО, зменшення впливу негативних соціальних наслідків реформ оборонного сектора в умовах реалій сучасної України. Слухачі програми підкреслили, що вони отримали нові знання, що знадобляться їм у цивільному житті.

У перспективі відповідно до програми проекту «Україна-Норвегія»  при ІФНТУНГ діятимуть й надалі безкоштовні курси перепідготовки для військовослужбовців. Прийом заявок кандидатів на участь у проекті можна здійснити  через представників громадських організацій.

Захід широко висвітлювали ЗМІ.

    

Українська