Відбувся незалежний моніторинг якості проекту «Україна-Норвегія» від МЗС Норвегії

Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу з 2014 року реалізовує масштабний міжнародний проект — «Україна–Норвегія», що фінансується Королівством Норвегія. Його мета — професійна перепідготовка звільнених у запас кадрових військовослужбовців Збройних Сил України та інших силових структур, членів їх сімей та сприяння їх працевлаштуванню.

В рамках реалізації проекту, університет відвідав представник швейцарської консалтингової компанії International Security Sector Advisory Team (ISSAT) Патрік Хаган (Patrick Hagan). Мета візиту  ̶  проведення заходів з оцінки якості виконання проекту «Україна-Норвегія». Відзначимо, що іноземний експерт має докторський ступінь із соціальної психології та великий досвід роботи в збройних силах Австралії, а це підтверджує його професіоналізм та об'єктивність результатів.

Моніторинг перевірки якості проекту є плановим та реалізується компанією ISSAT згідно договору з Міністерством закордонних справ Норвегії. У жовтні та листопаді 2018 представники моніторингової комісії опрацьовували матеріали, надані NORD університетом та Міжнародним фондом соціальної адаптації (на базі вихідних даних, наданих усіма партнерами проекту).

Наступний етап - проведення зустрічей з виконавцями проекту на місцях, в тому числі і в ІФНТУНГ, адже на базі нашого університету проект реалізовується уже чотири роки.

Так, під час візиту, Патрік Хаган провів інтерв`ю для моніторингу якості проекту «Україна-Норвегія» з його керівником, проф. Карпашем М.О., здійснив аналіз функціонування та важливості проекту за допомогою фокус-груп викладачів, тренерів проекту, ГО «Бюро розвитку, інновацій та технологій» та випускників попередніх курсів. За словами експерта, попередні дослідження мають позитивний результат.

Нагадаємо, що в рамках проекту «Україна-Норвегія», за сприяння Міжнародного фонду соціальної адаптації та завдяки науковим та освітнім можливостям нашого університету вже кілька років поспіль проходить програма перепідготовки військовослужбовців, учасників АТО та членів їх сімей за різними спеціальностями. До слова, 18 грудня відбудеться вручення дипломів слухачам чергового курсу «Підприємництво для сталого розвитку» осіннього семестру 2018 року.

Відзначимо, що в сучасних умовах проект є надзвичайно актуальним, оскільки допомагає військовим віднайти себе у цивільному житті. Випускники попередніх курсів завжди діляться своїми позитивними враженнями про хід та результати реалізації навчальної програми, відзначають актуальність набутих знань, високий професіоналізм професорсько-викладацького складу, який допомагає слухачам не лише адаптуватись до мирного життя, а й стати успішними. Зараз можна говорити про багато успішних стартів колишніх слухачів попередніх програм, які започаткували власну справу, реалізували власний проект чи отримали грант. Завдяки цьому програма перепідготовки набирає все більшої популярності серед громадськості.

 

Пропонуємо переглянути відео-відгуки випускників проекту: 

Українська