Міжнародний день перекладача

Середа, 30 Вересень, 2020 - 09:15

Професія перекладача, либонь, одна з небагатьох, час виникнення якої точно відомий. В цій спеціальності не було жодної потреби до моменту зведення Вавилонської вежі, коли всі люди спілкувалися однією мовою. І лише розгнівавши Бога своїм зухвальством, отримали покарання – роз’єднання мов, яке призвело до хаосу і втрати будь-якої перспективи реалізувати задумане.

Ось тоді, очевидно, й виникли перші перекладачі. Деяким із них навіть судилося стати відомими персонажами світової історії. Як, приміром, Праведний Симеон, який був одним із 72 вчених-перекладачів, яким цар Птолемей ІІ доручив перекласти Святе Письмо з єврейської на грецьку мову. Але коли Симеон прочитав рядки пророцтва про непорочне зачаття Дівою Сина, то піддав це сумніву й збирався написати слово «Жона». Проте вищою силою був зупинений від такої помилки й отримав звістку про те, що не помре, доки не пересвідчиться в істинності  пророцтва на власні очі. Чекати йому довелось 360 років

 Біблійне передання в цьому випадку яскраво ілюструє значення кожного перекладеного слова. Адже за ним часто стоїть доленосний зміст, який може змінити хід історії. Тож справедливо було б говорити сьогодні не про фах перекладача, а про його високу місію – служити Слову, служити порозумінню між людьми й культурному обміну між народами. З огляду на таке високе призначення, людство й відзначає нині Міжнародний день перекладача.

Початки його – у 1953 р. І щоразу в сучасному мінливому й бурхливому світі воно наповнюється все ширшим змістом. Його відбивають проблеми, які намагається вирішити перекладацька спільнота і присвячує їм кожен новий рік своєї діяльності. 2020-й минає під гаслом пошуку слів для кризи світу. Свій внесок у цю шляхетну справу роблять й випускники Інституту гуманітарної підготовки та державного управління ІФНТУНГ: перекладачі, які вийшли з його стін, мають добру репутацію далеко поза межами Прикарпаття. І нині ми вітаємо їх та їхніх наставників із професійним святом та зичимо безмежної любові до обраної справи, натхнення та успіху в такій нелегкій, але такій потрібній для людства роботі!