Вітаємо з Днем Конституції України!

П'ятниця, 26 Червень, 2020 - 12:15

 

 

День Конституції – в будь якій країні світу є великим святом, оскільки йдеться не про що інше, як про підвалини держави, котрі визначають її устрій і все життя суспільства. Саме в такому дусі відзначають його й в Україні, хоча, напевно, варто було би вести мову про значно ширше розуміння події, бо тут вона – особлива.

Історія нашої Конституції сягає своїм корінням… XVIII ст., коли над створенням такого документу не замислювались ані в будь-якій іншій країні Європи, ані в Америці. Вийшов він в 1710 р. саме з-під пера українця, Гетьмана Війська Запорозького Пилипа Орлика, якого тепер вшановують як автора першої у світі конституції демократичного суспільства.

Тільки до кінця усвідомивши цей факт, можемо позбутися комплексу меншовартості й перестати озиратися на, як то кажуть, мудріших й демократичніших поважних сусідів, зможемо нарешті вставити діамант нашої історичної пам’яті в гідну його оправу достойного суспільства, а відтак – посісти належне місце у світовому співтоваристві.

…Пам’ятники першій українській Конституції авторства Пилипа Орлика стоять зараз у Швеції (м.Крістіанстад) і в молдавському місті Бендери, де понад 300 років тому її було підписано. На сторінках розгорнутого мармурового фоліанту – уривки Основного Закону українською і латинською мовами. Таким –  залишився у пам’яті  та в  камені.  А який він сьогодні в нашому житті?