Руско Надія Михайлівна

Українська
Посада: 
Науковий ступінь: 

Закінчила Прикарпатський національний університет ім. В.Стефаника з дипломом магістра.  2012-2015 рр.  навчалась в аспірантурі при  кафедрі релігієзнавства та культурології Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича. У 2015 р. захистила кандидатську дисертацію в Національному університеті «Острозька академія» на тему «Особливості галицького іконопису кінця ХІХ – початку ХХ століть: філософсько-релігієзнавчий контекст».

Руско Н. М. розпочала свою трудову діяльність з 2012 року викладачем філософії Калуського коледжу економіки, права та інформаційних технологій ТНЕУ. З вересня 2014 року працює викладачем філософських дисциплін в Калуському коледжі економіки, права та інформаційних технологій Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу. З вересня 2015 року призначена головою циклової комісії з гуманітарної та природничо-математичної підготовки. Руско Н. М. є автором чотирьох книг. Опублікувала 30 наукових праць, брала участь у міжнародних та всеукраїнських конференціях. Працює над проблемою «Підвищення етичної та естетичної культури студентів». У 2016 році опублікувала статтю в міжнародній науковій базі «Scopus», а в 2017 – у фаховому виданні із політичних наук у співавторстві із академіком НАН України Євстахієм Івановичем Крижанівським.

Нагороджена подякою Калуської державної адміністрації у 2015 році за значний особистий внесок в справі збереження історико-культурної та духовної спадщини рідного краю. В 2016 році нагороджена відзнакою та подякою Калуської РДА за вагомий внесок у забезпечення розвитку вітчизняного книговидання, значні науково-краєзнавчі здобутки та з нагоди відзначення 25-ої річниці незалежності України.

У вересні 2016 року нагороджена медаллю святих просвітителів слов’янських, рівноапостольних Кирила та Мефодія за значний вклад і плідну працю на ниві утвердження моралі, збереження та відродження християнських та історичних цінностей, самобутніх культурних і духовних традицій на Прикарпатті. Цього ж дня нагороджена подяками УАПЦ та УПЦ за працю на славу Церкви Христової та за заслуги перед Церквою та Україною.

За сумісництвом працює на посаді доцента кафедри філософії Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу з жовтня 2015 р. Читає лекції з «Філософії та релігієзнавства». Є членом наукового товариства імені Т. Шевченка, а також членом школи лідерів Калуського району.