Гриджук Ярослав Степанович

Українська
Посада: 
Вчене звання: 
Науковий ступінь: 

Освіта 

Закінчив у 1999 році Івано-Франківський державний технічний університет нафти і газуза спеціальністю "Автомобілі та автомобільне господарство".

У 2013 році захистсив в ІФНТУНГ дисертацію на звання кандидата технічнихнаук із спеціальності 05.05.12Машини нафтової та газововї промисловості на тему "Прогнозуваня довговічносіт елементів бурильної колони при вібраціному навантаженні".

Працює над завершенням докторської дисертації.

Наукові інтереси та досягнення

  • Розвиток наукових основ управління динамічних режимів роботи трубних та штангових колон при бурінні та експлуатації свердловин.
  • Аналітичні та числові моделі коливань трубних колон; моделі із зосередженими параметрами для аналізу механічних коливань трубних колон;
  • Синтез динамічних характеристик трубних колон, як складних довгомірних пружних систем; застосування єдиної теорії електричних кіл для моделювання динаміки трубних колон за методом електромеханічної та електрогідравлічної аналогії,
  • Визначення змінних згинальних навантажень в перерізах колон за параметрами їх просторової деформації; особливості застосування трубних колон у криволінійних стовбурах свердловин.

За результами досліджень опубліковано 40 наукових праць серед яких 5 статтей у виданнях, що входять до міжнародної науково-метричної бази Scopus та Web of Science та 2 патенти України на винахід.

Навчальний процес

Гриджук Ярослав Степанович викладає предмети "Теоретична механіка" для студентів спеціальності 274 "Автомобільний транспорт" та "Основи теорії споруд" для спеціальності  191 "Архітектура та містобудування"

Навчальна та методична література

Гриджук Ярослав Степанович є автором двох підручників та трьох методичних вказівок.