50-річчя ІФНТУНГ

Наступного року Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу святкуватиме ювілей від дня заснування. Ще 50 років тому у путівнику 1979 року про тоді ще Інститут нафти і газу писали так:

 «На вулиці Карпатській розташовані корпуси найбільшого і наймолодшого в області вузу – Інституту нафти і газу. Його випускники геологи, нафтовики, інженери – сьогодні трудяться у найвіддаленіших кінцях нашої країни: під палючим сонцем Туркменії, в сибірській тайзі, на Сахаліні… Цей вуз відкритий в Івано-Франківську в 1967 році на базі філіалу Львівського політехнічного інституту. На 9 його факультетах навчається близько 8 тисяч студентів».

Півстоліття – достатньо довий період часу, за який все суттєво розвивається, а подекуди – змінюється до непізнаваності. ІФНТУНГ є одним із яскравих прикладів таких змін. Зараз університет налічує 9 інститутів, з 1973 року і надалі на його базі діє Кафедра військової підготовки, до структури ІФНТУНГ входять 4 коледжі. 

У ІФНТУНГ навчаються близько 10 тис. студентів, серед яких значна кількість іноземних студентів, що свідчить про рівень міжнародного визнання закладу. 

Розвиткові ВНЗ, безумовно, сприяє потужний науково-педагогічний колектив – близько 820 викладачів, з яких 100 – доктори наук, професори, понад 440 – кандидати наук, доценти, 20 – Лауреати Державних премій України. Вони, в першу чергу, роблять важливий вклад для покращення навчально-виховного процесу та спрямування його до рівня державних та міжнародних стандартів із підготовки спеціалістів необхідної кваліфікації; пошуків нових форм і методів навчання, видів контролю знань студентів, технологій навчання: зміцнення навчально-лабораторної бази тощо. 

Інститут ще від часу заснування пишався великою бібліотекою: «При інституті є одна з найбільших в області бібліотека, у ній нараховується понад 750 тисяч книг». Зараз же ІФНТУНГ має ще багатшу науково-технічну бібліотеку, що налічує понад 1,3 млн. примірників.

ІФНТУНГ розташований в 12 навчальних корпусах з 120 аудиторіями, 26 спеціалізованими кабінетами, 142 навчальними лабораторіями і 32 комп’ютерними класами. Він має багату науково-технічну бібліотеку, яка налічує понад 1,3 млн. примірників, унікальний геологічний музей, якому надано статус національного надбання України, музей історії університету, інноваційно-виставковий комплекс.

Роздобуті нами історичні фотографії яскраво відображають шлях розвитку ІФНТУНГ від факультету, а згодом і філіалу Львівської Політехніки до Інституту нафти і газу, який у 1994 році отримав акредитацію університету, а у 2001 р. здобув статус національного. 

Українська