ІФНТУНГ відвідав Митрополит Київський і всієї України, Предстоятель Православної Церкви України Епіфаній

В рамках свого візиту на Прикарпаття Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу відвідав Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України, Предстоятель Православної Церкви України Епіфаній.

Його Блаженство поспілкувався з ректором ІФНТУНГ Євстахієм Крижанівським та першим проректором університету Олегом Мандриком, а також оглянув експозицію Геологічного музею й залишив свій відгук у Книзі почесних гостей. 

На прохання прес-служби університету, Предстоятель ПЦУ поділився своїм баченням духовного життя людини в агресивному середовищі сучасних інформаційних технологій. Адже наразі маємо навіть поняття «інформаційна війна». То як в ній вистояти?

-Сучасні технології дійсно настільки швидко розвиваються, що людина не може цього осягнути своїм розумом. Але справжнім християнам у цьому середовищі легко жити й розуміти небезпеку, яку ці технології несуть, - каже Блаженнійший. - Свій час потрібно впорядковувати. Якщо людина надто поглинута сучасними технологіями, це стає певною пристрастю – вона настільки втягується, що самостійно вже не має можливості вийти зі стану певної залежності. Це деколи настільки людину зваблює, що вона не бачить, не розуміє і переходить межі дозволеного. Є також ті, хто зловживає технологіями, щоб маніпулювати іншими. Це особливо помітно в соціальних мережах, де молодь практично проживає. Тому завдання Церкви – бути присутньою там і допомагати людям, щоб вони духовно не загинули. Бути духовним острівцем, де можна передихнути й усвідомити, зрозуміти ту небезпеку, яка може їх духовно знищити. Але користуватися сучасними технологіями потрібно, навіть священнослужителі ними послуговуються для успішної проповіді.

-Ваше Блаженство, в такому складному світі, як юнакам і дівчатам починати торувати свій життєвий шлях? І як Ви бачите місію Церкви в роботі з молоддю?

-Взагалі кожна людина стоїть перед певним вибором. Але на Західній Україні, особливо в Галичині, духовність прищеплюється від самого дитинства, закладається від колиски. В цьому Західний регіон відмінний від Центральної, Південної України і особливо – від Східної, де практично немає таких духовних традицій, котрі в Західній Україні є усталеними. Тому Церква робить все для того, аби бути присутньою у вищих навчальних закладах – є священнослужителі, капелани, є навіть храми при університетах. Ось і в ІФНТУНГ бачимо такий духовний куточок – ротонду Матері Божої, де студенти мають можливість помолитись, згадати про Бога. Таке місце повинно бути в кожному навчальному закладі. Адже студенти бувають настільки заклопотані у вирі навчання, що дуже часто забувають про Бога і згадують тільки тоді, коли виникають певні проблеми, а виникають вони в часі складання іспитів, - усміхається Блаженнійший. – Церква покликана подбати про те, щоби молодь не забувала про Бога, щоб вона розуміла Його роль в житті не тільки людини, але йзагалом всього світу. Якщо молода людина буде виховувати в собі духовні цінності, плекати їх, то в майбутньому тих проблем, які сьогодні існують в нашому суспільстві,  буде менше.

На запитання, чи можливий колись його візит до ІФНТУНГ з лекцією для студентів, Митрополит Епіфаній запевнив, що готовий до такого спілкування. Він уже відвідав Львівський аграрний університет, Львівську політехніку, інші заклади вищої освіти. Тому професорсько-викладацький склад ІФНТУНГ і студенти також можуть сподіватися на зустріч з архіпастирем.

 

             

 

Українська