Інститут архітектури, будівництва і туризму ІФНТУНГ прагне зберегти пам’ять про втрачені унікальні об’єкти Івано-Франківська

У першій декаді квітня 2016 року виконувач обов’язків завідувача кафедри архітектурного проектування Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, член національної спілки архітекторів України, доц. Лукомська З. В.  представила на III Міжнародній науковій конференції «Пам’ятки Тустані в контексті освоєння Карпат у доісторичну добу та в середньовіччі; проблеми їх збереження та використання» у Львові доповідь «Символічне ознакування втраченої історико-архітектурної спадщини (на прикладі Станіславівської фортеці)».

Головною метою цієї конференції стало об’єднання зусиль дослідників різних галузей довкола питання вивчення та освоєння пам’яток Карпат. Новинкою стала секція з віртуальних технологій, які допомагають у збереженні, дослідженні та популяризації культурної спадщини.

Важливою новою платформою для залучення громади до обговорення проектів та розвитку туризму стала секція «Пам’ятка, туризм і громада: модель взаємодії». Саме у рамках роботи цієї секції досвідом ділилась доцент Зоряна Лукомська (ІФНТУНГ), розповідаючи про участь у розробках та презентації проекту  «Ознакування цінних об’єктів Станиславівської фортеці XVII– XVIII cт.» (м. Івано-Франківськ) викладачів двох кафедр: архітектурного проектування та основ архітектури, а також випускників-архітекторів Інституту архітектури, будівництва та туризму ІФНТУНГ в рамках міського конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування та громадянського суспільства. Метою цієї роботи було збереження пам’яті про втрачені унікальні  об’єкти міста-фортеці Станиславова (Івано-Франківська), поширення інформації про цінність історичної забудови та втрачених особливо цінних елементів історичного міста шляхом розробки проекту ознакування та його реалізації.

Конференція відбувалась за підтримки Представництва Польської академії наук у Києві. У секційних засіданнях та обговореннях (традиційних та нових) взяло участь понад 120 провідних науковців та практиків з України, Польщі, Словаччини, Болгарії, Російської Федерації.

Українська