Як ІФНТУНГ впливатиме на екологічну політику Івано-Франківщини?

Науковці Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу – перший проректор, проф. Мандрик О. М. та проректор з наукової роботи, проф. Чудик І. І., взяли участь в нараді Івано-Франківської обласної державної адміністрації, яка була присвячена стратегії розвитку області на 2021-2027 роки у сфері екології.

Головним питанням, яке піднімали на нараді під керівництвом заступників голови ОДА Дмитра Романюка та Василя Івасика та за участі керівників структурних підрозділів ОДА, науковців й представників громадських організацій, було питання розробки розділу в галузі екології як складової Стратегії розвитку Івано-Франківщини на 2021-2027 роки. Екологічна безпека регіону є надзвичайно важливою для подальшого його розвитку. Та й громадськість вже віддавна хвилює низка проблемних напрямків, пов’язаних з екологією: будівництво очисних споруд й каналізаційних мереж, заходи поводження із відходами, вирішення екологічної проблеми функціонування Калуського гірничо-промислового комплексу, формування екологічної мережі, захист природно-рослинних ресурсів та заповідників.

Для подолання екологічних проблем в регіоні було внесено багато пропозицій. Науковці ІФНТУНГ презентували Центр колективного користування науковим обладнанням» (ЦККНО) «Техноекобезпека Карпат», який діятиме при університеті. Головною концепцією Центру є сталий інноваційний розвиток Карпатського транскордонного регіону шляхом раціонального спільного використання унікального наукоємного обладнання зацікавленими сторонніми установами. Серед основних стратегічних напрямів діяльності Центру – постійні моніторингові дослідження екологічних, гідрогеологічних, екзогенних і ендогенних процесів, пов’язаних з функціонуванням стратегічно важливих об’єктів критичної інфраструктури регіону; дослідження з раціонального, безпечного використання наявного фонду ліквідованих та недіючих свердловин, об'єктів критичної інфраструктури на енергетичну та цивільну безпеку країни; дослідження геологічної будови, гідрогеології та енергетичних ресурсів Українських Карпат тощо.

Структурним підрозділам Івано-Франківської ОДА доручено опрацювати ці напрями для врахування їх в Стратегії розвитку Івано-Франківщини на 2021-2027 роки.

Українська