Якщо мета – досконалість

Презентація освітніх проєктів і можливостей від Британської ради відбулась в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу. Сьогодні в гостях у ІФНТУНГ –  координатор освітніх проєктів «British Council Україна»  Віта Світлична. Вона розповіла про їх перебіг, зокрема «Creaive Spark», що має на меті розвиток підприємницьких навичок у студентів, побудову міцних зв’язків між британськими та українськими університетами. У партнерському колі – й наш ЗВО, де в рамках цієї програми спільно з Міжнародним центром трансформаційного підприємництва (ІСТЕ) й Університетом Ковентрі (Великобританія) було розроблено робочу програму дисципліни «Креативне підприємництво».

Попереду – багато інших цікавих планів, з якими й ознайомила викладачів пані Світлична. На окрему увагу заслуговує Програма розвитку викладацької досконалості. Вона вже стартувала дослідженням реальних потреб викладачів в умовах ЗВО, навчальним візитом зацікавлених сторін до Великобританії та конференцією, присвяченою питанням викладацької досконалості. Щойно відкрито набір учасників, які можуть подати заявку організаторам програми і вже в березні долучитися до тренінгу.

Також хороші перспективи відкриває нова ініціатива Євросоюзу «House of Europe» (партнер – Британська рада). Вона передбачає фінансування навчальних подорожей, стажувань та інших форм професійного обміну, гранти мобільності сектору освіти, а також студентський обмін між університетами в межах України. До речі, його вже охрестили «українським Еразмусом», адже діє той самий алгоритм. Для студентів участь у ньому менш складна, проте може дати хороші плоди, адже впродовж двох – трьох тижнів учасник програми занурюються в університетське  життя своїх ровесників, які навчаються в інших куточках країни. Студенти мають нагоду долучитися й до програми розвитку лідерського потенціалу «Student Action», за якою щороку фінансується три студентські ініціативи.

Що стосується Програми вдосконалення викладання у вищій освіті України (Ukraine Higher Education Teaching Excellence Programme), то вона має на меті створення національної платформи для фахового обговорення та обміну кращими практиками із вдосконалення викладання в ЗВО й формування мережі викладачів та університетських управлінців, які зуміють налагодити цей процес. Саме тому до участі в програмі запрошуються не окремі ентузіасти, а справжні університетські команди (із трьох викладачів та одного університетського управлінця), яким згодом і належитиме місія поширення отриманих знань та досвіду серед колег. Для цього охочим знадобиться не менше п’яти років викладацького досвіду в системі вищої освіти; викладачам – знання англійської мови на рівні В2 або вище й практика використання інноваційних методів і технологій викладання; а управлінцям – досвід управління освітньою діяльністю не менше двох років – адже саме вони потім будуть зобов’язані сформувати у своєму ЗВО команду, яка впроваджуватиме в життя інституційний проєкт, і звітуватимуть про виконану роботу.

До слова, конкуренція за право участі в програмі починається вже на рівні університету, який може подати до Британської ради… тільки одну заявку разом із листом підтримки від ректора. Тим, хто хоче випробувати фортуну, варто активізуватися – термін подачі заявок добігає кінця 26 січня 2010 р.

Координатор освітніх проєктів «British Council Україна»  Віта Світлична розповідає про нові можливості для викладачів та студентів  

Українська