У фокусі уваги Вченої ради

Чергове засідання Вченої ради Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, що відбулося 30 жовтня, розпочалося вельми приємною подією: відповідно до Рішення Івано-Франківської ОДА та Івано-Франківської обласної ради, медаллю «За заслуги перед Прикарпаттям» було нагороджено доктора технічних наук, професора Карпаша О.М. Висловивши подяку за таку високу відзнаку його праці, винуватець урочистостей, все професійне життя якого пов’язано з ІФНТУНГ, поділився з колегами своїм баченням перспектив рідного університету в тих умовах, які йому диктує час.

Здобутки ще одного викладача ІФНТУНГ, завідувачки кафедри прикладної економіки Інституту економіки та менеджменту Бережницької У.Б., були відзначені Подякою міського голови. Це - плоди ефективної співпраці з Івано-Франківською міською радою, її виконавчим комітетом в реалізації багатьох соціальних та освітніх проектів, зокрема програм навчання учасників АТО й громадян похилого віку.

Загалом засідання Вченої ради стало майданчиком для жвавого обговорення дуже важливих для університетської спільноти питань. Звіт Приймальної комісії про результати вступної кампанії 2019 р. й затвердження змін до Правил прийому до ІФНТУНГ  (доповідав відповідальний секретар Приймальної комісії Коваль Я.М.) дали поштовх до обговорення значно ширшої проблематики – основних тенденцій розвитку ринку освітніх послуг. Адже нині українським університетам доводиться конкурувати із зарубіжними закладами вищої освіти. І це відбувається на тлі розбалансування ринку праці країни. Ректор ІФНТУНГ Крижанівський Є.І. звернув увагу колег на прикрий факт: 30% талановитої молоді щороку покидає нашу державу і в пошуках кращої долі виїжджає за кордон. Ця жорстка реальність вимагає креативного підходу до організації навчального процесу, який відповідав би потребам студентства.

У багатьох питаннях університету може стати в пригоді досвід зарубіжних партнерів. Тож Вчена рада заслухала звіт Євстахія Івановича про візит делегації ІФНТУНГ до Польщі, в рамках якого відбулися надзвичайно корисні зустрічі з керівництвом Краківської гірничо-металургійної академії імені Станіслава Сташиця (AGH) , яка нещодавно відзначала своє 100-річчя, Свєнтокшиської політехніки (м.Кельце),  Технологічно-гуманітарного університету ім. Казимира Пуласького (м. Радом). Йшлося також про ІІІ Форум ректорів вищих технічних університетів України та Польщі в м.Бєльско-Бяла, в якому взяли участь представники ІФНТУНГ; та про перспективи нашої співпраці із зарубіжними колегами, зокрема про необхідність створення нового структурного підрозділу університету, який працюватиме суто на розвиток спільних із польською стороною проектів. Вчена рада одностайно підтримала ідею створення такої структури.

Вчена рада була поінформована й про деякі інші зміни в структурі університету. Проректор з науково-педагогічної роботи ІФНТУНГ Гораль Л.Т. повідомила, що коледжі, які є в складі університету, нині, згідно із Законом про фахову передвищу освіту, прийнятим у червні 2019 р., мають визначитися зі своїм статусом у системі вищої освіти – або прийняти статус коледжу в ситемі вищої освіти, або бути коледжем фахової передвищої освіти. Відтак трудовий колектив Бурштинського енергетичного коледжу вирішив здобувати статус коледжу в системі вищої освіти. А з огляду на те, що Міністерство освіти і науки України наголошує на необхідності переходу на електронну систему документообігу, Вчена рада підтримала об’єднання канцелярії та архіву в один структурний підрозділ (загальний відділ), на який буде покладено обов’язок його забезпечення.

Під час засідання було розглянуто низку інших питань, зокрема про надання права керівництва підготовкою докторів філософії за відповідними спеціальностями. Також Вчена рада таємним голосуванням ухвалила присвоїти вчене звання доцента викладачам: Глібовицькій Н.І. (канд.біол.наук), Обельницькій Х.В. (канд. екон.наук), Савко О.Я. (канд. екон. наук), Клочко Н.Б. (канд. тех. наук), Боднарук І.Л. (канд. екон. наук), Андрусяку А.В. (канд. тех. наук), Богославцю В.В. (канд. тех. наук).

Одностайно було підтримано пропозицію щодо присвоєння звання «Заслужений архітектор України» старшому викладачеві кафедри архітектури та містобудування Інституту архітектури, будівництва та енергетики  Козаку О.Н. Учений секретар університету Процюк В.Р. назвав довгий список його авторських проектів вражаючим. Ми щодня ходимо попри ці будівлі й милуємося ними, але не всі знають, що Церква Преображення Господнього (УГКЦ) на Пасічній, Собор Св.Володимира і Ольги (вул.Вовчинецька), Церква Св.Юди Тадея (вул.Миколайчука), каплиця в Дем’яновому Лазі та велика кількість інших споруд – плоди творчої праці О.Н.Козака.

В ході засідання Вченої ради було також вирішено низку інших робочих питань.

 

Українська