Успіх прийде до того, хто до нього готується

Гість, якого зустрічали 26 листопада в науковому містечку «Нова енергія», приїхав в Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу в рамках програми співпраці України та Норвегії за проектом „Перепідготовка і соціальна адаптація військовослужбовців та членів їх сімей в Україні”. Борд Борч Брьондлунд Міхальсен, доцент школи бізнесу та економіки UIT Арктичного університету Норвегії, мав нагоду поспілкуватися зі студентами, викладачами університету та військовими на дуже важливу тему – комунікація як запорука лідерства. Адже за будь-яких обставин, в будь-якому середовищі людям доводиться спілкуватися між собою, і від того, наскільки ефективним виявиться це спілкування, часто залежить успіх або поразка їхніх планів.

Особливо важливими навички ефективної комунікації пан Міхальсен вважає для військовослужбовців, яким доводиться повертатися в мирне життя й будувати його на зовсім інших засадах, аніж ті, що допомагають вижити на війні. Їм доводиться шукати нову роботу, відтак максимально вигідно репрезентувати себе перед роботодавцями; можливо, будувати власний бізнес, а значить, залучати до співпраці партнерів. В основі реалізації всіх цих планів – міжособова взаємодія. Її правила можна вивчити й засвоїти, постійно практикуючи, як це робили у свій час відомі успішні комунікатори – політичні та релігійні лідери, громадські діячі, бізнесмени…

Саме тому пан Міхальсен акцентував увагу на стилях комунікації і правильному їх балансі, розкрив основні принципи побудови комунікативних зв’язків, які допомагають людині привернути увагу до своїх ідей і вийти на лідерські позиції у своєму середовищі; а також запропонував універсальну формулу успішної презентації.

Власне, й сам пан Міхальсен виявився найкращою живою ілюстрацією своєї лекції: з аудиторією він спілкується невимушено, постійно змінюючи локацію в залі; заохочує зворотній зв’язок зі слухачами; ілюструє свою розповідь максимально яскравими прикладами й обов’язково розгортає їх обговорення (на відміну від застарілого академічного стилю, що передбачає статичного промовця й мовчазного слухача).

Це видається комунікативним мистецтвом на межі з акторським, і воно дає свої плоди. Учасники зустрічі (слово «лекція» навіть не видається доречним) відчули її невимушену, легку атмосферу й надихнулися настільки, що наприкінці прозвучало декілька імпровізованих самопрезетацій, призначених уявному роботодавцеві. Усі вони були побудовані відповідно до щойно розглянутих принципів успішної комунікації та вклалися в рекомендований паном Міхальсеном хронометраж – 30 секунд. Це саме той час, впродовж якого визначаються подальші перспективи ділового спілкування, початки якого закладаються на співбесіді.

А тим, хто соромиться, метр радить: просто візьміть вдома стільчик, як у дитинстві, станьте на нього й спробуйте провести таку презентацію перед люстром або доброзичливим другом. І, повірте, за постійним тренуванням і ретельною підготовкою обов’язково прийде успіх.

  

Ознайомитись із презентацією можна тут:

Українська