Університет вдруге долучився до Energy Meeting Online

Клуб енергетики (Energy Club) нещодавно розпочав проєкт з підтримки інновацій у сфері енергетики, нафто- та газовидобуванні, співпрацюючи з провідними українськими закладами вищої освіти, науковцями та галузевими експертами. І уже вдруге, на запрошення Клубу енергетики, Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу долучився до Energy Meeting Online #9. На переконання президента Energy Club Андрія Костриці, саме в університетах і, зокрема, в ІФНТУНГ, є багато науковців, які можуть запропонувати новаторські рішення, що виведуть компанії галузі на новий рівень. Співорганізатором заходу стала провідна українська компанія РГК, яка активно застосовує в своїй діяльності інноваційні рішення, технології та продукти, і з якою ІФНТУНГ співпрацює уже близько 10 років, розробляючи серію пристроїв для контролю якості природного газу, в яких, до речі, реалізована технологія штучного інтелекту.

Під час Energy Online Meeting #9, що пройшла 4 червня, експерти обговорювали тему «Запровадження інноваційних рішень на ринку газу в Україні». Одним зі спікерів був проректор Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, професор Максим Карпаш. Він розповів слухачам про своє бачення інноваційних рішень для сталого розвитку газової інфраструктури: «Я завжди говорю про сталий розвиток. І газова інфраструктура, мені здається, зараз потребує саме сталого розвитку. Звичайно, є багато інших викликів. Але хочу сказати про два явних, які пов’язані між собою. З одного боку це зростання обсягів споживання газу. В світовому вимірі тренд іде на те, що нафти споживаєм менше, більше почнем споживати газу і менше вугілля. Цей тренд все одно до України дійде. З іншого боку є зниження обсягів добутку і ускладнення вітчизняного добутку. Я тут бачу філософську проблему крихкості і гнучкості. Якщо ми далі будем рухатись в цьому напрямку, то система (газорозподільчих мереж – ред.) стане дуже крихкою. Вона почне розвалюватись на шматки. З іншого боку повернутись до старого радянського споживання вже нереально, тому є надлишкова потужність мережі, і це серйозний виклик, про який нам найбільше треба було говорити.

Інновації – це наука навпаки, тобто наука – це коли ви гроші перетворюєте на нові знання, а інновації – це коли ви знання перетворюєте на гроші і, можливо, нові знання».

Також, в рамках зустрічі, організатори запропонувати зовсім новий формат проведення заходу. Energy Club разом з компанією РГК продемонстрували практичний досвід впровадження інновацій на практиці, провівши онлайн-екскурсію по унікальному українському підприємству – заводу RGC Production у Львові, що є українським прикладом інновацій, місцем реалізації передових ідей та новітніх технологій.

На цьому співпраця нашого університету з бізнес-спільнотою Energy Club не закінчується - зараз іде підготовка до підписання Меморандуму про співпрацю, який передбачатиме спільну освітню, наукову й аналітичну діяльність з метою розвитку енергетики.

Сподіваємось, що ефективна взаємодії бізнесу, науки та органів державної влади дасть свої позитивні результати в розвитку енергетичної галузі.

Доступний запис екскурсії заводом RGC Production та онлайн-зустрічі:

Українська