Удача усміхається сміливим

 

В рамках Міжнародної науково-технічної конференції «Нафтогазова енергетика – 2019» в стінах Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу відбулася інформаційна сесія «Горизонт 2020: поради щодо участі в конкурсах 2019 – 2020 рр.», в якій також взяли участь молоді вчені, аспіранти ІФНТУНГ.

Науковий потенціал, який має Україна, потребує реалізації. Зрозуміло, це передбачає фінансування дослідницької діяльності, налагодження співпраці з іноземними колегами, зацікавленими тією ж науковою тематикою. Саме пошуку оптимальних шляхів просування нових проектів сприяє участь їхніх авторів у найбільшій в історії Європейського Союзу програмі, спрямованій на фінансування досліджень та інновацій, «Горизонт 2020» із загальним бюджетом близько 80 млрд. євро, розрахованим на сім років (з 2014 р. по 2020 р.). 

За цією цифрою – новітні технології та відкриття, що міняють якість життя людства й дають значний поштовх економіці. Але це вже – кінцевий результат. А на стадії ідеї? Як правильно посіяти її зерно й зростити, аби дало добрий плід? Як долучитися до числа учасників програми, що відкриває науковцям широкі перспективи? Саме про це йшлося на сесії, де представники мережі національних контактних пунктів (НКП), створеної Міністерством освіти та науки України, ділилися з науковцями секретами пошуку партнерів і, так би мовити, презентації своїх ідей грантодавцям. Адже охочих взяти участь у програмі – багато. Й перевагою в боротьбі за фінансування будуть і ексклюзивність дослідження в найбільш науково значущому напрямку, і участь у спільних проектах із західними партнерами, й відповідність критеріям, якими керуються експерти, оцінюючи конкурсні пропозиції.

Цього разу огляд можливостей за тематичним напрямом «Космос» слухачам представив Сергій Алексєєнко (НКП «Космос», ДНУ ім.О.Гончара), а Артур Воронич (НКП «Безпечна, чиста та ефективна енергетика», ІФНТУНГ) поінформував про наявні конкурси за напрямом «Енергетика» на 2019 -20 рр. й розповів, на що слід звернути увагу, готуючи проектну заявку. Перспективи малих та середніх підприємств у програмі  «Горизонт 2020» розглянула Тетяна Котенко (НКП «Малі та середні підприємства», Центральноукраїнський НТУ). Можливості участі в конкурсах 2019-20 рр. за напрямом «Клімат та ефективність використання ресурсів, включаючи сировинні матеріали» висвітлила Анжела Пятова (НКП «Клімат та ефективність використання ресурсів, включаючи сировинні матеріали», НТУ «КПІ ім.І.Сікорського») й участі в конкурсах за напрямом «Інформаційні та комунікаційні технології» - Сергій Шукаєв (НКП «Інформаційні та комунікаційні технології», НТУ «КПІ ім.І.Сікорського»).

Привернув увагу слухачів тематичний напрям «Космос», адже у більшості виникають асоціації назви суто із запуском космічних кораблів на орбіту. Проте насправді коло наукових досліджень, цікавих грантодавцям у цьому напрямку – значно ширше. Приміром, питання зниження собівартості й підвищення якості проведення аерофотозйомки, ландшафтного картографування й т.ін. Корисними були рекомендації щодо вибору тематики робіт, які мають найбільші шанси на схвалення експертами проекту. Адже – скажімо відверто – успішність України в «Горизонті 2020» становить не такий великий відсоток серед інших країн – 10%.

Причини – різні. Сергій Шукаєв навів декілька з них. Фахівці IT-галузі, наприклад, цілком непогано почуваються в аутсорсингу – настільки, що не мають великої потреби здобувати гранти. З іншого боку, вони представлені в дослідженнях усіх інших напрямів програми. Окрім того, вітчизняним науковцям важко конкурувати із західними з іще однієї об’єктивної причини: успіх у «Горизонті 2020» значною мірою залежить від ВВП країни та частки витрат із нього, призначених саме на розвиток науки. Відповідно до цього показника, нині спостерігається цілком прогнозоване лідерство в програмі Великобританії, Німеччини, Франції, які можуть похвалитися потужними економіками. Паралельно науковці тих країн, де бізнес функціонує в конкурентному (а не в монополізованому) середовищі, більше потребують послуг науковців, відтак – фінансують їхні дослідження.

Але це – не привід опускати руки. Представники НКП радять взяти до уваги ключові тренди «Горизонту 2020» - інноваційність, міждисциплінарність та міжнародне партнерство; й пам’ятати, що ідея без перспектив комерціалізації не знайде відгуку. Врахувавши це, можна сподіватися на успіх.

Саме на цьому наголосив проректор з науково-педагогічної роботи ІФНТУНГ Максим Карпаш, звертаючись до учасників сесії:

-Страх є у всіх: що буде складно, що не пройде заявка і т.д. Але насправді все не так складно, як здається. Головне – спробувати. Першого разу не вийде, другого, третього, а далі – як з їздою на велосипеді. Вдасться! Тільки не треба боятися. Краще помилитися кілька разів і зрештою досягти результату, аніж не спробувати взагалі.

 

Більше інформації за посиланням: https://drive.google.com/drive/folders/19ytNp_g3W3Wo9snGJCNHzkbqSkjqr9BZ

 

 

 

Українська