Тільки доброчесні люди здатні до свободи

Про моральне коріння права в Америці студентам Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу сьогодні розповів доктор юридичних наук, доктор філософії, професор Джеймс А.Девідс з Юридичного коледжу університету Ріджент (США). До нас він завітав на запрошення проф.Дзвінчука Д.І., директора Інституту гуманітарної підготовки та державного управління.

Як зазначає перший проректор ІФНТУНГ О.М.Мандрик, така зустріч є логічним продовженням співпраці університету із зарубіжними колегами, яка успішно складається з європейськими вишами й відповідає сучасним вимогам Міністерства освіти і науки України. Тим більше цікаво для студентів було послухати американського лектора з великим досвідом не тільки викладацької праці, але й юридичної практики та роботи державного службовця.

Проф. Джеймс А.Девідс зупинився на історичних аспектах формування американської правової системи та її порівнянні з англійською; розповів про роль відомих політичних діячів, знаних як батьки-засновники США, у становленні нової держави; на принципах формування її конституції.

Оскільки зустріч із професором передбачала формат живого спілкування, викладачі й студенти скористалися нагодою розпитати лектора про сучасні тенденції розвитку правової системи Америки. Адже її підвалинами були біблійні постулати, що, зокрема, яскраво ілюструє вислів Джорджа Вашингтона: «Релігія та мораль – це найважливіші стовпи громадянського суспільства», на чому особливо наголошував пан Девідс. Сьогодні ж у ній толеруються явища, які різко суперечать цим принципам. Професор пояснив механізм імплантації в правову систему країни законів, які їх легалізують, зокрема про одностатеві шлюби та аборти.

Аудиторія жваво цікавилась поглядами професора з приводу врахування інтересів різних релігійних громад в США; його думкою щодо конкретної судової справи; а також викликами, які зараз постали перед правовою системою України. І хоч географічно наші держави – дуже далекі одна від одної й мають зовсім різний історичний багаж, проте на сьогоднішній лекції як універсальна формула побудови демократичного суспільства прозвучали слова Бенджаміна Франкліна: «Тільки доброчесні люди здатні до свободи». Тож зустріч із паном Девідсом дала слухачам привід для роздумів і про те, як будувати власну державу, і про роль окремого громадянина в її подальшій долі.

 

Українська