Традиції. Новітність. Майбутнє – головні теми Міжнародної науково-практичної конференції «Архітектура і дизайн»

 Актуальні проблеми  досліджень у галузі архітектури та містобудування, теорії та історії архітектури і реконструкції забудов та сучасного містобудування  стали головною темою Міжнародної науково-практичної конференції «Архітектура і дизайн. Традиції. Новітність. Майбутнє», яка сьогодні, 18 жовтня, розпочала свою роботу в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу.  

 Міжнародний форум архітекторів відбувається за організації  Міністерства освіти і науки України, Національного авіаційного університету, Національної спілки архітекторів України, КП «Простір інноваційних креацій «Палац» та ІФНТУНГ – кафедри архітектури та містобудування (завідувач – доц. Лукомська З. В.), й представлений фахівцями високого рівня. Власне компетентність та фаховість присутніх задавали тон всій конференції: презентації та дискусії довкола стану збереження архітектурної спадщини, сучасних якісних стандартів архітектурної діяльності через регіональне бачення проблеми,  перспективи, стратегії …

«Вагомим освітнім та науковим доробком у галузі архітектури, дизайну та містобудування, динамічним розвитком та творчими лабораторіями може похвалитись й ІФНТУНГ: Інститут архітектури, будівництва та енергетики випустив вже не одне успішне покоління архітекторів. І в цьому велика заслуга кафедри архітектури та містобудування, яка сьогодні користується великим авторитетом в архітектурних вітчизняних та іноземних колах і серед студентської молоді», - зазначив у вітальному слові проректор з наукової роботи ІФНТУНГ, проф. Чудик І. І.    

Підтримав колегу у своєму виступі й директор інституту архітектури, будівництва та енергетики ІФНТУНГ Мазур М. П. Роздумуючи про місце і роль архітектора в сучасному суспільстві, Мирослав Павлович підкреслив, що в сучасних умовах неможливо не говорити про енергоефективну сферу архітектури та містобудування, що сучасні архітектори намагаються розвинути ті сторони, які вони не враховувалися раніше:

«Фахівці ІФНТУНГ мають великий потенціал, щоб вирішувати й енергетичні проблеми, планувати не лише красиві, але й енергоефективні будинки, лідирувати у цій сфері на Прикарпатті та за його межами».

Про становлення кафедри архітектури та містобудування учасники конференції мали змогу дізнатись із розлогої презентації заступника директора інституту архітектури, будівництва та енергетики ІФНТУНГ, проф. Василишина Я. В.

Слова привітання пролунали і від імені Київського національного університету будівництва і архітектури. Професор кафедри основ архітектури та архітектурного проектування Зиміна Світлана Борисівна подарувала книгу власного авторства «Стилі інтер’єру».

Опісля модератор – завідувач кафедри архітектури та містобудування Лукомська З. В. розпочала роботу І сесії конференції. Дискусії точились довкола пластичних можливостей архітектурних форм, індивідуальних запитів, зв'язку з національною культурою. В останні роки особливо актуальною стає проблема співвідношення національного та інтернаціонального в самобутній архітектурі окремих країн.

Конференція триватиме ще два дні і передбачає окрім науково-практичної частини знайомство з гуцульськими архітектурними зразками, занурення в гуцульську культуру.

Ми ж побажаємо учасникам конференції зробити цей творчий процес пошуків і знахідок в умовах сучасного суспільства максимально результативним!

 

Українська