Технології майбутнього: ІФНТУНГ і компанія «Danfoss» об’єднують зусилля в підготовці студентів

 

Відкритий семінар «Сучасні тенденції у системах тепло-, та холодопостачання, привідної автоматики, гідравлічної техніки, опалення, термомодернізації будинків», проведений в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу, зібрав студентів та викладачів, зацікавлених проблемою енергозбереження – однією з найактуальніших в сучасній Україні. Зустріч у стінах навчального закладу була організована спільними зусиллями фахівців компанії «Danfoss» й кафедри відновлювальної енергетики, енергоефективних споруд та інженерних мереж Інституту архітектури, будівництва та енергетики.

Це, так би мовити, проба пера, але партнери вже накреслюють серйозні  плани на перспективу. Директор інституту, доц. Мирослав Мазур, розповідає:

-Йдеться про налагодження тісної співпраці з однією із провідних європейських фірм у виробництві енергозберігаючого обладнання систем опалення, тепло- газо- й водопостачання, вентиляції, модернізації будинків. Оскільки університет почав інтенсивно розвивати цей напрямок наукових досліджень,  ліцензуємо, відкриваємо нові спеціальності, нову магістерську програму «Тепло-, газопостачання та вентиляція» для спеціальності «Будівництво», то, звичайно, як студентам, так і викладачам необхідно знайомитися з передовими технологіями, які нині в цій сфері застосовуються.

Окрім того, університет зацікавлений у створенні спільних лабораторій з обладнанням фірми «Danfoss», на якому можна буде навчати студентів. Вона має найсучасніше обладнання в галузі. Тож наша співпраця вельми перспективна. Її початок – нинішній семінар.

Провів його інженер технічної підтримки компанії "Danfoss" Олександр Сокиркін. Цього разу він зосередив увагу учасників семінару на системах опалення, їх гідравлічному балансуванні, терморегулюванні приміщень і т.ін. Адже представити всі напрямки діяльності компанії – а їх чимало – на одній зустрічі неможливо. Зазначає:

-Тоді це був би хіба що рекламно-інформаційний захід. А ми підходимо до питання більш глибоко технічно. Тому розглядаємо ефективне обладнання для сучасних систем опалення на основі державних будівельних норм (ДБН). Для студентів набагато цікавіше зрозуміти, що саме має бути реалізовано з його допомогою, чому і як.

Безперечно, тематика дуже широка й потребує кропіткого вивчення. Оскільки не лише для студентів, але й для багатьох проектувальників це обладнання – досі новинка, і є великий потенціал його застосування. Приміром, в силу своєї професії, скрізь, де буваю, вже автоматично звертаю увагу на системи опалення – що і де неправильно зроблено. Так ось, про місцеві новобудови навіть говорити не доводиться. Фасади прикрашені трубами, які відводять газ! Тобто це індивідуальні системи з котлами, де кожен мешканець облаштовується на власний розсуд. То шлях в нікуди. Бо, за великим рахунком, людей підсаджують на газову голку. Адже вартість газу зростає галопуючими темпами й, за відсутності централізованого опалення, можна просто підвищувати ціни на нього, а споживачам нікуди буде подітися – або мерзни, або пали.

Такий підхід фахівець вважає не зовсім правильним й розглядає централізоване опалення як беззаперечний пріоритет теплозабезпечення багатоквартирних будинків та адміністративних споруд і наводить цікавий аргумент для скептиків:

-Коли в Західній Європі заборонили використовувати котли виключно на опалення, без виробництва електроенергії як супутнього обладнання, то вже наступного року рівень продажу котлів в Україні зріс приблизно на 30%. Бо дівати їх нікуди. Ось такий собі «дикий ринок». Те, що заборонено там, часто починає пропагуватися в нас заради збуту. Натомість політика «Danfoss» така: клієнти компанії, обираючи її продукцію, мають бути впевнені, що це - №1 у світі або, як мінімум, №2 з претензією на перше місце. Головний офіс компанії – в Данії, але вона – мультинаціональна – маємо виробництво на п’яти континентах. Наразі «Danfoss» виробляє більше половини всіх терморегуляторів у світі.

Про те, які можливості дає студентам ІФНТУНГ співпраця університету з таким потужним виробником, Олександр Сокиркін каже:

-Ми вже понад 10 років співпрацюємо з вишами України, які випускають фахівців за спеціальністю «Тепло-, газопостачання та вентиляція», зокрема, на їхнє запрошення, вчимо студентів працювати з комп’ютерними програмами. Намагаємося показати, як це просто. І потім тільки від них самих залежить, чи будуть практикувати, набивати руку, отримувати певні навички в роботі з програмою, чи використовуватимуть її надалі. Йдеться про програми для гідравлічного розрахунку систем опалення й охолодження, кондиціювання тощо. Всі розрахунки зараз виконуються з допомогою комп’ютерної техніки – вручну прорахувати сучасні системи дуже складно, майже нереально. Але важливе завдання – дати студентам ті знання, які в майбутньому допоможуть їм ухвалювати правильні інженерні рішення під час конструювання системи й аналізувати результати. Намалювати систему – не проблема. Її треба відчувати!

Можливостей навчитися цього мистецтва у вихованців ІФНТУНГ відтепер буде ще більше, адже щойно підписано угоду між університетом та компанією «Danfoss» про участь її фахівців в освітньому процесі. Зокрема, передбачено проведення відкритих семінарів для викладачів та студентів – саме їм невдовзі належить робити наше життя комфортнішим, затишнішим, теплішим.

 

  

 

Українська