Студентське відділення ІФНТУНГ SPE поширює кращий досвід нафтогазового видобутку

На запрошення Студентського відділення ІФНТУНГ міжнародної організації SPE до Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу завітав Раян Чоксі (Dr. RAJAN CHOKSHI) – експерт із 34-річним досвідом, який працював у національних нафтових компаніях, дослідницьких центрах, сервісних компаніях на посадах від інженера до проектного менеджера. Основні проекти лектора пов’язані з багатофазним потоком, механізованим видобутком, оптимізацією видобутку та моніторингом роботи свердловин в режимі реального часу. Він – співавтор понад 15 статей SPE та 4 патентів.

Тема лекції за програмою SPE DL – «Збір та аналіз даних в режимі реального часу для підвищення видобутку» («Real-Time Data Acquisition & Analysis for Enhanced Production»), зацікавила багатьох студентів ІФНТУНГ. Лектор ділився досвідом, розкрив декілька реальних прикладів збору, обробки та аналізу даних в режимі реального часу та перетворення їх на інформацію, що дозволяє вчасно приймати необхідні рішення для збільшення міжремонтного періоду роботи свердловин, скорочення часу ремонтів, оптимізації видобутку.

Лекція виявилась надзвичайно корисною. Студенти змогли отримати відповіді на низку питань: як правильно керувати свердловинними даними? Як їх використовувати вчасно та з користю? Як оптимізувати видобуток зі свердловин на виснажених родовищах? А оскільки лектор доповідав англійською мовою, то для кращого взаєморозуміння попрацювали перекладачі – доцент кафедри філології та перекладу Стахмич Ю. С. та магістрантка ФІЛм-18-1 Книгницька Юліана.

Українська