Студенти інженерно-екологічного інституту ІФНТУНГ долучились до екологічної акції “Година землі – 2015”

Глобальна акція “Година Землі” – щорічна міжнародна подія, започаткована WWF (Світовим фондом дикої природи). Вона проводиться останньої суботи березня і закликає вимкнути непотрібне освітлення в офісах, громадських, державних установах і оселях на одну годину з 20.30 до 21.30 за місцевим часом, щоб привернути увагу до екологічних проблем Планети.

28 березня 2015 року Івано-Франківськ також став одним із тисяч міст нашої планети, де небайдужі долучилися до всесвітньої ініціативи «Година Землі», яка цьогоріч проходила під гаслом «Вмикай свою силу!».

Акцію організували Ініціативна група EcliSt (EcoLifeStyle) та студенти інженерно-екологічного інституту ІФНТУНГ за підтримки Івано-Франківської ФРІ (Івано-франківська фундація регіональних ініціатив), Бюро УГКЦ з питань екології, молодіжного МВК (молодіжний міськвиконком) та профспілки студентів ІФНТУНГ.

У суботу о сьомій вечора, попри дощ та холоднечу, біля франківської Ратуші зібралося близько 80 осіб. Почалось все з репетиції головного дійства, яке було заплановане на 20:30. Свічки, дощовики та парасолі, хороший настрій та дружня атмосфера передували старту акції. І, коли, врешті, головну споруду міста таки знеструмили, молодь зі свічками в руках почала формувати різноманітні фігури під акомпанемент акустичної музики. Так, віртуозна гра на класичній гітарі та приємний голос додали дрібку «атмосферності» до івано-франківської «Години Землі».

Окрім символічного вимкнення світла на 60 хвилин, цьогорічна кампанія робить наголос на необхідності та безумовній користі щоденних дій кожного громадянина, компанії та уряду у сфері енергоефективності, збереження навколишнього природного середовища, ощадливого використання ресурсів задля подолання екологічних проблем і досягнення гармонії з природою.

Крім Івано-Франківська, до акції в Україні приєдналися Київ, Одеса, Львів, Запоріжжя, Херсон, Тернопіль, Черкаси, Полтава, Харків, Дніпропетровськ, Рівне та інші - загалом 47 міст.

Довідка: Акція була розпочата у 2007 році Всесвітнім фондом природи WWF в Австралії з метою привернути увагу до проблеми зміни клімату. У 2008 році ця успішна акція поширилася світом. Україна приєдналася до всесвітньої кампанії у 2009 році. Торік у ній взяло участь понад 55 її міст та містечок, зокрема, Київ, Одеса, Львів та інші. У 2014 році Година Землі перетворилася у найбільший у світі природоохоронний рух: до неї приєдналося більш як 7 тисяч міст у 162 країнах по всьому світі. Так в акції традиційно беруть учать також відомі європейські пам’ятки – Ейфелева вежа в Парижі і Акрополь в Афінах. 

Учасники акції “Година Землі” вишикувалися у формі лампочки  Учасники акції “Година Землі”  Студенти інженерно-екологічного інституту ІФНТУНГ разом з директором інституту доц. Мирославом Мазуром, доцентом кафедри екології та охорони навколишнього середовища Мариною Орфановою та одним із організаторів акції Ольгою Євчук (крайня зліва) Франківська сім'я, що долучилася до акції  Студенти інженерно-екологічного інституту ІФНТУНГ разом з директором інституту доц. Мирославом Мазуром, доцентом кафедри екології та охорони навколишнього середовища Мариною Орфановою та заступником директора інституту доц. Іваном Стелігою  

Українська