Розширюємо горизонти співпраці з Польщею: у фокусі Свєнтокшиська політехніка

22 жовтня делегація Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу у складі ректора, проф. Крижанівського Є. І., першого проректора Мандрика О. М., директора Інституту нафтогазової інженерії Витязя О. Ю. та завідувача кафедри інженерної та комп’ютерної графіки Шкіци Л. Є. відвідала з офіційним візитом Свєнтокшиську політехніку в Кельцах (PŚk). Метою візиту є розширення співпраці ІФНТУНГ з європейськими освітніми та науковими інституціями, серед яких польські технічні університети займають чільні місця.

Зустріч відбулась на високому рівні. Польську сторону представляв ректор PŚk Вєслав Тромпчиньскі, декан факультету Охорони навколишнього середовища, геоматики та  енергетики  Ева Озіміна та її заступниця Лідія Домбек. Обговорювались питання подвійних дипломів, спільних проектів, досліджень на базі польської Політехніки та наукових публікацій, робота в рамках проекту «Ерасмус+».

Делегація ІФНТУНГ мала також предметні розмови з керівництвом факультетів Будівництва та архітектури й Електротехніки, автоматизації та інформатики щодо можливості співпраці в освітній, науковій сфері.

Українська та польська сторони в ході обговорень досягли певних домовленостей, які вже зовсім скоро трансформуються в нову угоду.

Для делегації ІФНТУНГ була проведена екскурсія навчальними корпусами та лабораторіями. Наші науковці побачили лазерний різак, марсохід, пасивний корпус, теплові насоси тощо. Розглядаючи прилади та обладнання польських лабораторій, ректор ІФНТУНГ Євстахій Крижанівський радіє, що обмін досвідом може бути надзвичайно цікавим, бо нам є один в одного чого повчитись.

Тож сподіваємось, що співпраця із Свєнтокшиською політехнікою в Кельцах буде такою ж плідною, як і з AGH!

Довідково. Геоматика — це системний, мультидисциплінарний, інтегрований підхід до вибору інструментів та прийнятних технологій збору, збереження, інтеграції, моделювання, аналізу, передачі, трансформування, візуалізації та розповсюдження просторових даних, отриманих з різних джерел, що володіють визначеним рівнем точності та представлені у цифровій формі. Географія, геодезія, картографія, геоінформатика, геоіконіка, геоіконометрія, картологія, картономія, картосеміотика – це лише невеликий перелік дисциплін, пов’язаних з опрацюванням просторових даних.

Українська