Розкажи про себе світу мовою своєї Батьківщини

Міжнародний день рідної мови відзначили в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу, де українські й іноземні студенти разом із працівниками Науково-технічної бібліотеки читали вірші, співали пісні й говорили про найважливіше – кожен своєю мовою. Такий захід є результатом спільних творчих пошуків співробітників НТБ ІФНТУНГ та викладачів підготовчого відділення для іноземних громадян, котрі, до слова, попри всі труднощі адаптації в іншій державі, в іншому кліматі, опанування зовсім нової для себе слов’янської мови, роблять помітні успіхи й буквально за кілька місяців перебування в Україні починають спілкуватися українською. Але й не втрачають нагоди познайомити місцевих зі своєю культурою.

Цього разу іноземні студенти прийшли в бібліотеку не як читачі, а як… цікаві оповідачі. Багато хто – в національному одязі. І нехай не всі присутні знають іспанську, португальську, французьку чи хінді, проте кожному цікаво послухати мелодію незнайомих мов, заримовану у віршах чи підняту на хвилю музики. І ось уже зал аплодує пісні про маму, тепло якої відчувається не розумом, а серцем, зачаровано вслухається в ритми сонетів і щиро відгукується на розмірковування виступаючих про основні речі в житті – любов, взаєморозуміння, мир…

Самі іноземні студенти – а це Артур Матільда (Гана); Нсуту Мілейна і Ювоп Джінетте Ніна (Камерун); Теішеіра Тереза Себастіана (Ангола); Хаділь Бакер Мустафа Шукаїр (Йорданія), Бургос Дельгадо Фернандо Ісраель, Бургос Дельгадо Фернанда Наомі  та Гевара Арміхос Іван Ернесто (Еквадор), Гаруна Абдул Гарді (Гана); Давіла Віллон Персі Джованні (Перу); Джадав Хіренкумар (Індія); Джобе Мухаммад Фарук (Нігерія); Ісраафіл Ісматх (Мальдіви) – ще небагато розуміють українською, але, зачаївши подих, слухають розповідь ведучої заходу, завідувачки відділу обслуговування користувачів НТБ ІФНТУНГ Любомири Яремійчук, про тернистий шлях цієї багатостраждальної мови від заборон та репресій і до вільного розвитку в незалежній державі. У них попереду – роки навчання в Україні й професійного становлення, що потребуватиме наполегливої праці з опанування іноземної. Але й в кожного з українських студентів, які сьогодні склали їм товариство, попереду – велике життя, самореалізація в якому потребує розуміння й поваги до інших культур і широкого знання іноземних мов.

 

 

Українська